Standardi koje nam nameće današnje društvo nisu laki za ispuniti. Savršen make up, frizura, nokti, njegovan izgled i ono najteže vitka linija samo su neki od njih. Ne nasjedajte na proizvode i dijete koje vam obećavaju brz i pouzdan način gubljenja kilograma.

Brzi tempo života ponekad nam ne 'dozvoljava' da jedemo zdravu i kvalitetu hranu, pa posežemo za brzim pripravcima ili na brzinu pripremljenom hranom smirujemo glad.

No što se dogodi kada osoba koja teži vitkoj liniji i jede nezdravu hranu nakon nakupljenih kilograma padne u depresiju? Mnoge žene počinju vježbati, no neke počinju primjenjivati drastične dijete pomoću kojih kroz kratak period žele vratiti stari izgled.

Dijeta Lighterlife, drastičan niskokalorični plan mršavljenja, koji uključuje samo 530 kalorija dnevno, prodaje se pod parolom 'brz, jednostavan i siguran'. Od njega se uistinu mršavi, no uzrokuje i zdravstvene probleme poput depresije te problema sa srcem i gubitak pamćenja.

Dijete koje dozvoljavaju unos samo 500 kalorija dnevno tjeraju tijelo da jede mišiće.

nažalost, ima i drastičnijih posljedice. Ovu je dijetu prakticirala tragično preminula 34-godišnja Samantha Clowa, koja je kolabirala u svom domu u Leedsu od zatajenja srca u lipnju.

Samantha, koja je spomenutu dijetu koristila 11 tjedana, težila je 110 kilograma kad je krenula na dijetu LighterLife koja joj je dozvoljavala unošenje samo 500 kalorija dnevno. Samantha nije htjela biti debela mladenka. Dečko ju je našao mrtvu kad se vratio s posla. Liječnici su rekli kako uzrok može biti srčana aritmija povezana s naglim mršavljenjem.

U siječnju 2006. godine 25- godišnja Matilda Callaghan umrla je od srčane aritmije nakon što je izgubila više od 60 kilograma na dijeti LighterLife.

U prosincu prošle godine, Jacqueline Henson, majka petero djece iz Leedsa, preminula je nakon konzumiranja četiri litre vode u manje od dva sata, tjedan dana nakon početka LighterLife plana prehrane, koja zahtjeva unos velikih količina tekućine.

'Nisam uopće iznenađen da su te žene imale zdravstvene probleme nakon odlaska na takvu dijetu. Ako smanjiti kalorije, izgubit ćete mast, ali pri dijetama koje koriste tako malo kalorija, vaše će tijelo početi jesti svoje mišiće u cilju normalnog funkcioniranja, što uključuje i srce.', rekao je dr. Dee Dawson, voditelji centra za poremećaje u prehrani.

Primjere koje smo naveli su drastični, ali dovoljno valjani da shvatimo bit problema. Mnoge tvrtke stvorile su cijelo bogatstvo na račun depresivnih ljudi koji ne biraju sredstva kako bi došli do cilja, a on je najtužniji dio cijelog problema.

Cilj je prihvaćanje u društvu, jer su pretili ljudi, htjeli mi to priznati ili ne, iz njega izopćeni. To su samo neki od primjera koji su zapanjili svijet i pokazali na što su spremne mlade žene zbog želje za lijepim izgledom.

'Bila sam oduševljena brzinom gubljenje nakupljenih kilograma. Bila sam to potpuno nova ja.', rekla je jedna od konzumentica LighterLife dijete. Tek nakon nekog vremena primijetila je kako se osjeća kao da nema kontrolu nad svojim tijelom.

'Nisam se brinula jer sam gubila kilograme i ništa me drugo nije bilo briga.', dodala je. No problem je shvatila tek nakon što je sve češće osjećala umor i slabinu. Osim raznih zdravstvenih problema primijetila je kako gubi samopouzdanje zbog shvaćanja da jednostavnim odricanjem koji ne uključuje dodatni napor problem neće nestati.

Tvrtke koje propagiraju ovakav način mršavljenja izvlače se da su mnogi klijenti na njihovom programu pretil ili morbidno pretili, čime je kroz godine nošenja tolikih kilograma ostavilo danak na tijelu, a posebno srcu.

Prije početka dijete morate biti sigurne koje rezultate želite postići. Nadalje, potrudite se promijeniti čitav način prehrane, ne samo kroz dijetu već i nakon što dostignete željenu kilažu. Budite svjesni da će se kilogrami vratiti s jo-jo efektom ako nakon dugotrajnog izgladnjivanja navalite na staru prehranu koja uključuje grickalice, slatkiše i masnu hranu.

Zvijezde na dijetama - dobre, loše i vrlo loše dijete!

Anoreksična Victoria u potrazi za dijetom

Znamo da je lakše reći nego doista izvrnuti život naopačke i početi se tako hraniti. Uz prehranu možete naći neki sport u kojem ćete uživati i koji ćete prilagoditi slobodnom vremenu koji imate, ali i novčanoj situaciji. Izbor nije malen, od teretane do prirode.

Najbitnija stavka u cijelom procesu mršavljenja je savjetovanje s liječnikom koji će vam preporučiti koji je tip mršavljenja najbolji za vas i uz čiju ćete pomoć biti sigurni da će rezultirati boljim i zdravijim načinom života.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju