S prvim zrakama sunca i sunčane su naočale postale neizostavan modni dodatak. No, kako ipak nije sve samo u modi, provjerili smo kakve su naočale dobre, gdje ih kupiti i zašto ih je uopće potrebno nositi

Ozonski omotač je sve tanji, a sunce sve opasnije. Kako su opasne za kožu, sunčeve zrake opasne su i za vid pa su naočale, uz to što su mnogima omiljeni modni dodatak i dobra zaštita.

'Oštećenja na oku mogu biti akutna, u vidu pečenja, žarenja i bolova, no mogu biti i u dubini oka, što je mnogo opasnije', upozorila je dr. sc. Ivana Mravičić.

Dobre sunčane naočale moraju imati zaštitne filtre kako štetne zrake ne bi mogle prodirati do oka. Tamna stakla ne znače i bolju zaštitu pa kod kupnje treba obratiti pozornosti imaju li ceftifikat koji jamči potpunu sigurnost.

Djecu posebno treba zaštiti od sunca jer je dječje oko mnogo osjetljivije. Savjetuje se i kupnja u ovlaštenim optikama, a naočale s tržnice su više modni dodatak nego sigurna zaštita.

Za dobre sunčane naočale potrebno je izdvojiti od 500 do 1500 kuna, no ta cijena nije prevelika jer uključuje zaštitu.

Iako svjesni opasnosti kojoj su svaki dan izloženi, Hrvati, što zbog nemara, a više zbog praznih novčanika, tu cijenu ipak nisu spremni platiti.

Za dodatak koji će ih štiti od sunca spremni su izdvojiti do 300 kuna. Sv epreko toga je previše.

Ljeto je sve bliže, a sunca će biti sve više. Izdvojiti novac za dobre naočale, svakako je dobra investicija.

A modni trendovi, svake su godine ionako drugačiji, pa stručnjaci savjetuju, ukoliko želite biti u trendu posegnite za što većim naočalama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju