Neke strane turističke agencije na internetu nude povoljne turističke pakete koji uz putovanja u egzotične države uključuju i plastičnu operaciju.

U posljednje vrijeme strani mediji posvećuju veliku pozornost takozvanim ''ljekovitim putovanjima'' čija je svrha izvođenje plastične operacije. Naime, neke turističke agencije na internetu nude povoljne estetske zahvate u Panami, Tunisu, na Malti i u Brazilu. Turistički paketi najčešće obuhvaćaju estetske zahvate poput presađivanja kose, liposukcije, povećanja grudi, zatezanja kože lica i još mnoge druge. Među najomiljenijim destinacijama je Panama u kojoj estetska operacija stoji i do 70 posto manje nego u SAD-u ili Europi. Na ljestvici najomiljenijih su još Brazil i Malezija. 

Prodavači iluzija

Talijansko udruženje za plastičnu i estetsku kirurgiju upozorava talijanske državljane da velik broj osoba koje se odlučuju za takav način poboljšanja svog izgleda za mali novac pretrpi nepopravljivu štetu. Upozoravaju i da zahvati estetskog tipa donose određeni rizik. Dok ustanove te vrste u Italiji i u EU moraju poštovati određena pravila, koja smanjuju rizik od nepoželjnih negativnih posljedica, u brojnim državama nije tako. I estetski zahvat zahtijeva određene pripreme, a kirurg bi morao prije zahvata temeljito proučiti zdravstveno stanje pacijenta. I ne samo to, mora procijeniti realnost pacijentovih potreba i želja. Osim toga, pomoć liječnika ne bi smjela prestati nakon samog zahvata nego bi kirurg morao nadzirati i pacijentov oporavak.
Šutnja nije uvijek zlato

Pozivanjem na prijavljivanje komplikacija na putovanjima te vrste, iako se radi o anonimnim prijavama, talijansko udruženje za plastičnu i estetsku kirurgiju želi spriječiti veći broj takvih slučajeva. Uvjereni su da šutnja čini najveću štetu, a samo dobro informirani potencijalni pacijenti mogu trijezno presuditi vrijedi li riskirati svoje zdravlje za nekoliko eura uštede.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju