Na svijetu ne postoji prostor u kojem se osjećamo zaštićenije nego u vlastitom domu, no jesmo li ondje uistinu sigurni? I dom je mjesto u kojem nas okružuje mnoštvo bakterija, no srećom veliki broj njih nije opasan za zdravlje

Mnoga mjesta i stvari koje svakodnevno dodirujete u kući su prava skladišta mikroorganizama. Provjerite gdje se sve nalaze te na koji ih se način možete učinkovito riješiti.

Kuhinjska spužva
Podatak da na vašoj kuhinjskoj spužvi trenutno boravi oko 20 milijuna mikroorganizama zvuči zastrašujuće? Istraživači na USDA Agricultural Research Service su utvrdili kako uobičajena metoda čišćenja spužvice poput natapanja u limunovom soku nije učinkovito rješenje.

Najbolji način čišćenja prljave spužvice je zagrijavanje u mikrovalnoj pečnici ili pranje u perilicu posuđa. Istraživači tvrde da ćemo tim postupkom ubiti 99,9 posto svih klica.

Krevet
Jeste li nedavno bili na putovanju? Ako je vaš odgovor potvrdan lako moguće da ste u kuću donijeli stjenice, malene insekte koji svojim ugrizom mogu uzrokovati hepatitis B, infekcije i alergijske reakcije. Kukci skriveni u pukotinama madraca i posteljini nalaze se po hotelima i uglavnom su slijepi putnici. Nakon što se vratite s putovanja, a primijetili ste tajanstvene ugrize po tijelu, operite svu prtljagu i izribajte kofer četkom.

>> Osim 'krpica' iz kupovine donosite i fekalije

>> Zašto neka sredstva za čišćenje ne djeluju?

Laptop
Vi ste jedini koji ga koristi, pa koliko onda može biti prljav? Zanimljiv je podatak da prosječan javni WC sadrži manje klica od tipkovnice. Razlog leži u (ne)redovitom čišćenju. WC školjke često čistimo, a tipkovnicu gotovo nikada. Da bi izbjegnuli moguće bolesti svakodnevno tipkovnicu obrišite maramicama za dezinfekciju.

Zavjesa za tuš
Istraživanje je pokazalo kako PVC zavjese koje mnogi imaju u kupaoni mogu biti štetne za zdravlje. Njihova studija upućuje na to da na PVC zavjesama može biti potencijalno štetnih kemikalija. Provjerite da li je vaša zavjesa napravljena od vinila ili PVC-a. Iako svi proizvođači ne otkrivaju ove podatke, neki trgovci su zabranili prodaju PVC zavjesa što dovoljno govori o njihovoj štetnosti.

Perilica rublja
Nitko ne misli da bi perilica za rublje mogla biti štetna za zdravlje, no niske temperature pranja mogu potaknuti širenje klica i mikroorganizama. Istraživači na Sveučilištu u Arizoni utvrdili su kako se crijevni virusi mogu lako prenositi iz donjeg rublja na drugu odjeću tijekom procesa pranja. Odjeću perite na visokim temperaturama čime ćete uništiti velik broj bakterija.

Ovlaživač zraka
Ukoliko nije pravilno očišćen ovlaživač zraka može raspršiti bakterije legionele po zraku, a on emogu prouzročiti probleme s respiratornim funkcijama. Ako ipak ne možete zamisliti život bez ovlaživača zraka u spavaćoj sobi, probajte ga barem jednom tjedno očistiti otopinom varikine i vode.

Kvaka
Razmislite o ljudima koji su primili vašu kvaku u posljednjih 48 sati. Istraživanja su pokazala kako virusi mogu preživjeti do nekoliko dana na njima. Da bi se zaštitili steknite naviku brisanja kvake dezinfekcijskim maramicama. Imate sreće ako je vaša kvaka bakrena, jer su istraživači u Engleskoj otkrili kako se na njima nalazi 95 posto manje mikroorganizama nego na ostalim kvakama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju