Termin za ovisnost o internetu definirao je ugledni britanski psiholog dr David Lewis koji je proveo istraživanje u Velikoj Britaniji. Čak 44 % ispitanika osjeća zbunjenost i frustraciju ako ne može na web, a 75 % njih uopće ne može živjeti bez interneta


Izgovorite riječ DISKOMOGUGLACIJA i potom je utipkajte na Internet pretraživač. I dobit ćete dijagnozu koja definira pretjeranu potrebu za informacijama preko interneta, kao i stanje u koje zapadate ako vam je mogućnost za pristup na uskraćena.

Taj poremećaj definirao je britanski psiholog dr David Lewis, autor brojnih znanstvenih knjiga i članaka iz različitih područja psihologije. Istraživanje o tom poremećaju provedeno je na području Velike Britanije, a obuhvaćeno je dvije tisuće osoba.

Rezultati su pokazali da 44 posto ispitanika proživljava osjećaj zbunjenosti i frustracija u periodu u kojem se ne mogu spojiti na Internet. Kod gotovo 75 posto ispitanika ustanovljeno je da uopće ne mogu živjeti bez Interneta.

Dr Lewis je kazao kako se diskomoguglacija dolazi do izražaja kada je korisnicima uskraćen pristup na internet, a takvo stanje uzrokuje stres, porast moždane aktivnosti i krvnog tlaka.

Diskomoguglacija je tako zapravo osjećaj otuđenosti od interneta. I da vas ne zavara ta naporna riječ – disko se odnosi na to da ne možete uspostaviti komunikaciju, a guglacija zapravo dolazi od riječi google - dakle ne možete googlati!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju