Ispijanje čaja, slušanje klasične glazbe, šetnja, tjelovježba... sve su to neke od provjerenih metoda za borbu protiv stresa. Ipak, prema istraživanjima, najbrža i najučinkovitija metoda za opuštanje je čitanje!

Stres i kriza ruku pod ruku

Stres je danas toliko uobičajen, da je čuđenje izaziva vijest da netko nije pod strestom. Osim toga, ako bi izdvojili dvije riječ koje se najčešće govore, jedna od njih zasigurno bi bila stres, a druga - kriza. I što je najvažnije, usko su povezane.

Čitanje ne samo da odvlači pažnju od uzroka stresa, već nas tjera da aktivno sudjelujemo našom maštom. Štivo stimulira našu kreativnost i povisuje koncentraciju. Nije važno kakvu knjigu čitate

Prema znanstvenim istraživanjima, stresu se može doskočiti na više način, no jedna od najučinkovitijih metida je čitanje. Dakle, ako morate birati između čaja, šetnje, slušanja glazbe ili masaže, odbaberite čitanje.

Šest minuta za spas

Stručnjaci su potvrdili da samo šest minuta dnevno čitanja smanjuje razinu stresa za čak dvije trećine.

Prema psiholozima sa sveučilišta Sussex, čitanje je toliko djelotovorno, jer se mozak koncentrira na štivo, pa se tako smanjuje napetost u mišićima i srcu.

Tijekom istraživanja, sudionici su prošli kroz različite vrste opuštanja, no najdjelotvornijim se pokazalo čitanje koje je smanjilo razinu stresa za čak 68 posto.

Nije važno što čitate...

Slušanje glazbe je bilo nešto manje učinkovito, stres je spustio za 61 posto, šalica kave ili čaja za 54 posto, a šetnja je imala učinak od 42 posto.

Čitanje je smanjilu razinu stresa za čak 68 posto, slušanje glazbe je za 61 posto, šalica kave ili čaja za 54 posto, a šetnja je imala učinak od 42 posto

- Čitanje ne samo da odvlači pažnju od uzroka stresa, već nas tjera da aktivno sudjelujemo našom maštom. Štivo stimulira našu kreativnost i povisuje koncentraciju.

Kako pobuditi djetetu ljubav prema čitanju

To je najrazvidnije u ovim vrlo nesigurnim ekonomskim vremenima kada nam svima treba bijeg iz stvarnosti.

Nije važno kakvu knjigu čitate, već da se u nju uživite i pobjegnete od stvarnosti, obrazložio je neuropsiholog David Lewis koji je vodio ovo istraživanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju