Recesija je, bankovni je račun u minusu, na kartici ste dosegnuli maksimum, a kažu kako će biti još gore. Veći dio problema uzrokovan je financijskim stanjem, a onaj manji dio poslom i obiteljskim obavezama. Pod stresom ste. Evo, kako pronaći mir

Stres je posvuda, osobito na poslu, nervozni ste i imate financijskih problema. Nije ni čudo da je Barack Obama sa svojim suradnicima objavio online vodič 'Getting Through Tough Economic Times' i to je tek dio rješenja. Problem je kako ostati cool, kako ostati smiren?

Kako detektirati stres?

Emocije su primitivne prema psihoterapeutu Dereku Draperu. Naš mozak funkcionira tako da šalje signale koji potiču obrambeni mehanizam, ali i stres.

Primjerice, primimo kritiku kako smo loše odradili neki posao. Primarna reakcija je - moj se šef ljuti, mogla bih dobiti otkaz, od čega ću živjeti, kako ću plaćati kredit… Strašno!

Razina adrenalina raste, puls također, naše srce brže kuca… Ukoliko često doživljavate takve reakcije, to će dakako utjecati na vas i vaše zdravlje. Postajemo iscrpljeni, osjetljiviji na kritike, umorniji, lošije spavamo i naposljetku više pušimo i pijemo.

Kako što prije ublažiti stres?

Locirajte uzroke stresa i ocijenite ih ocjenama od 1 do 10, savjetuje dr. Draper. Isto učinite s nekim negativnim mislima koje imate, a potom ih racionalno izazovite. To znači da za svaki izvor prijetnje pronađete dokaze i zabilježite jesu li se vaši osjećaji promijenili.

Pod stresom raste razina adrenalina, ubrzava se puls i srce brže kuca. Ukoliko često doživljavate takve reakcije, to će utjecati na vas i vaše zdravlje.

James Koch, koautor knjige 'Active Steps To Reducing Stress' tvrdi kako se trebate prisiliti da razmišljate optimistično.

Pozitivno razmišljanje je snažno oružje koje će vam pomoći da se osjetite mirno i vratite samokontrolu. Razgovarajte s prijateljima i obitelji o nekim pozitivnim planovima i pokušajte ne pronalaziti krivca u recesiji i slično.

Tjeskobni smo uglavnom kada razmišljamo o budućnosti? Je li to uobičajeno?

Da, ali morate se usredotočiti na zadatak koji je pred vama. Razmišljanje o budućnosti odvraća nas od sadašnjosti, pa stalno imamo osjećaj da nešto moramo nadoknaditi. Morate naučiti složiti prioritete, tvrdi Draper. U slobodnom prijevodu to znači da treba živjeti dan po dan.

Može li stres biti i od pomoći?

Da, jer stres može motivirati. No, ukoliko je riječ o stresu s kojim se možete nositi. Primjerice, pod stresom ste zbog ispita, pa ste motivirani za dodatno učenje.

Pomaže li tjelovježba?

Da, jer bilo koja vrsta vježbe smanjuje razinu stresa i potiče endorfine. Pri tom treba paziti na disanje, ali ne samo tijekom fitnessa. Ukoliko savladate tehniku disanja i pravilno dišete bez obzira jeste li u autobusu, automobilu ili na poslu, stres ćete doista manje osjećati.

Zatvorite oči, udišite kroz nos, a izdahnite kroz usta i oslobodite se misli. Usredotočite se na dizanje i spuštanje vašeg trbuha.

Mali savjeti

Počnite dan tako da ostavite dovoljno vremena za doručak i spremanje kako biste na radno mjesto došli na vrijeme.

Pronađite rutinu i pokušajte na spavanje odlaziti uvijek u približno isto vrijeme tako da se možete probuditi 30 minuta ranije nego inače. Tako ćete moći doručkovati i spremiti se bez žurbe.

Na putu do posla razmišljajte optimistično.

Iz autobusa ili tramvaja izađite tri stanice ranije, a ako se vozite automobilom, parkirajte nešto dalje od tvrtke u kojoj radite. Tako ćete svom tijelu priuštiti jutarnju tjelovježbu.

Na kraju radnog vremena napravite popis radnih obveza za sutra.

Pauzu za ručak provedite u prirodi ili barem blizu neke zelene površine. Ručak pojedite polako i uživajte u različitim okusima.

Kada dođete kući, nemojte sjesti pred televizor. Umjesto toga, vrijeme provedite s obitelji, prijateljima, otiđite u kratku šetnju ili jednostavno radite nešto kreativno.

Ako su vaše brige povezane s novcem, zapitajte se što možete učiniti kako biste popravili financijsku situaciju.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju