Janez Ferjuc je pravi izvor mudrosti o liječenju glinom, s kojom se susreo već u djetinjstvu.

Janez Ferjuc iz Komende kod Ljubljane s glinom se susreo već u djetinjstvu. Njegov otac ju je, naime, iskopavao i odvozio lokalnim lončarima i pećarima kojih je u okolici Komende bilo mnogo. Nakon susreta sa Siminom Ašičem, poznatim i omiljenim prirodnim iscjeliteljem, koji ga je inspirirao za liječenje glinom, gospodin Ferjuc se u potpunosti tome posvetio. Pater Ašič ga je poučio o vrstama gline i o tome za što se mogu koristiti te mu dao prve savjete. Ašič je glinom liječio već od svojih studentskih dana pa je po cijeloj Sloveniji tražio nalazište gline koje je najprimjerenija za liječenje. Takvu glinu pronašao je upravo kod Janeza Ferjuca. Prema riječima gospodina Ferjuca, Ašič se, ugledavši njegovu glinu, nasmijao i rekao da je upravo takvu glinu tražio. Od tog trenutka Ašič je koristio tu glinu i preporučivao je ljudima s različitim tegobama. 

Nije svaka glina za sve 

Prije toga su stanovnici tog kraja glinu koristili samo u lončarstvu, izradi opeke, za zimnicu u podrumima ili u prostorijama kako bi spriječili prodor vode. Za takve namjene koristi se glina iz gornjih slojeva (tzv. industrijska glina), a kao pomoć pri liječenju najbolja je glina iz donjih slojeva. Takva glina nalazi se na dubini od približno dva metra, a sloj je debeo od 15 do 30 centimetara. Glina je inače stara od sedam do osam milijuna godina, kaže Janez Ferjuc. Sadrži puno silicija, kalcija, magnezija, željeza i titana. Kako je ta vrsta gline propusna, sve korisne tvari su tijekom milijuna godina pale na dno i sada ih možemo lako koristiti. 

Uporaba gline u prirodnom liječenju 

Konzumiranje glinene vode pomaže kod slabokrvnosti, koštanih i krvnih oboljenja, loše probave, čišćenja crijeva i tijela općenito. Glina, naime, veže otrove iz tijela koji se poslije luče iz tijela mokrenjem i stolicom. Kako biste pročistili tijelo, glinenu vodu pijte 21 dan, zatim na tjedan dana prekinite i ponovno pijte 21 dan. Kod većih poteškoća možemo kuru ponavljati i do pola godine.

Glina ima veliku sposobnost upijanja, stoga glinene obloge iz tijela izvlače otrove i bolest. Koliko dugo stavljamo obloge, ovisi o vrsti ozljede odnosno upale – liječenje može trajati od dva tjedna do više mjeseci. 

Glina dobro djeluje i na kožu – možemo je koristiti kao masku za čišćenje kože lica, prije svega masne, a rjeđe suhe kože. Pomaže u rješavanju akni, pjega i herpesa. Ali za liječenje glinom morate biti uporni. Kada počnete koristiti glinu, tijelo vam samo kaže koliko vremena je trebate koristiti. Nema nuspojava, no osobe s visokim krvnim tlakom trebaju pripaziti. Naravno, kod upotrebe treba pratiti upute i ne činiti ništa na svoju ruku. 

Po glinu iz svih krajeva 

Ljekovita svojstva gline danas priznaju već mnogi liječnici, alternativna medicina, a najbolja preporuka su osobe koje su se glinom izliječile ili si poboljšale kvalitetu života, kaže Ferjuc. Te ga osobe uvijek obavijeste o tome kakav učinak je glina imala kod njihova liječenja i još nijedna osoba nije mu rekla da joj glina nije pomogla. Po glinu dolaze ljudi različitih dobi iz cijele Slovenije, iz Hrvatske, Italije Austrije, Mađarske, pa čak iz Njemačke i Velike Britanije.

Nažalost, veliko područje na kojem su nalazišta propusne gline uskoro će biti izgrađeno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju