Prije nego što počnete s dijetom, novim prehrambenim režimom ili fitnessom, otkrijte kojih sedam preduvjeta morate zadovoljiti kako bi vaš put do idealne težine bio lakši.

Nema izgovora

Rečenica 'nemam vremena za vježbanje' je jednostavno neprihvatljiva. Jasno da ste zaposleni, te da imate vrlo malo vremena za sebe. No, stavite vaše zdravlje na vrh ljestvice prioriteta.

Provjerite jedinstveni indeks vaše tjelesne mase. To vam mogu izračunati liječnici, a možete i sami. Informirajte se u unosu kalorija i o vrsti vježbe koja vam najviše odgovara

Planirajte vježbanje i shvatite to kao obvezu jednako kao što u određeno vrijeme morate otići u vrtić. Ukoliko vam vrijeme doista ne dozvoljava da odlazite u fitness centra, nabavite DVD s vježbama kojih na tržištu ima zaista mnogo ili odredite vikend kao vrijeme za sport.

Treba li vam mršavljenje ili učvršćivanje?

Većina žena normalne težine smatra kako ima barem pet kilograma viška, pokazala su istraživanja. Razmislite zbog čega smatrate kako je idealna težina upravo pet kilograma manje i procijenite treba li vam učvršćivanje, bolja forma i zategnutost ili manje kilograma. Razlika je velika.

Razgovarajte sa stručnjakom, liječnikom ili trenerom u fitness centru. Postoje ciljane vježbe za točno određene dijelove tijela. Provjerite jedinstveni indeks vaše tjelesne mase. To vam mogu izračunati liječnici, a možete i sami. Indeks tjelesne mase računa se na osnovi dobi, navika vježbanja, broja djece, visine i težine.

Ne postavljajte nerealna očekivana

Prihvatite vlastito tijelo i njegova ograničenja. Ukoliko ste tipski predodređeni za broj 40, zaista nema smisla da pokušavate doći do broja 36 jer će vas to stajati previše truda koji ne mora nužno rezultirati ljepšim izgledom.

Postavite sebi realne ciljeve, jer ćete ostvarivanjem istih doseći razinu samopouzdanja koja će pokrenuti čitav niz procesa. Zvuči preduhovno? Ni najmanje. Ukoliko se prihvatite i postavite sebi ostvrive ciljeve poput smanjenja opsega trbuha ili slično, postupno će nestati i osjećaj nesigurnosti i ljubomore.

Težite zdravom postotku masti u organizmu

Jedan od najboljih načina za računanje realne tjelesne težine onaj je koji se temelji na zdravom postotku masti u organizmu. Najprije utvrdite koliki je taj postotak sada, a onda uz pomoć liječnika doznajte koliko zdravih masti u vašem organizmu mora biti kako bi svi organi mogli normalno funkcionirati.

Supermodeli nisu uzor!

Kada gledate te fotografije, mantrajte Photoshop,Photoshop… Djevojke ili žene koje se bave tim poslom nisu mjerilo. Njihove fotografije nerijetko su posljedica dugih priprema i one doista ne izgledaju jednako glamurozno u svakodnevnim prilikama.

Manekenke zbog posla moraju biti mršave ili previtke i iza njih stoji režim koji se ne možete pridržavati – osim ako doista nemate drugog posla.

Budite strpljivi: Za mršavljenje je potrebno vrijeme

Nemojte rezultate očekivati preko noći, jer mršavljenje nije proces koji može biti gotovo u roku od tjedan dana. Ukoliko ne postignete rezultate odmah, nemojte se oneraspoložiti.

Budite obzirni prema sebi i dajte sebi potrebno vrijeme kako bi se vaš organizam mogao prilagoditi novom prehrambenom i sportskom režimu. Vaša će se težina mijenjati ovisno o tome jeste li dobili dijete, koliko ste pod stresom, jeste li dobrog zdravlja. Prihvatite promjene jer su one privremene.

Ne odustajte!

Pokušali ste prije smršaviti, ali bezuspješno. Zato više ni ne pokušavate. Neprihvatljivo! Za idealnu težinu morate imati točne informacije o prehrani i vježbi. Promijenite prehranu, naučite potrebno o unosu kalorija i savjetujte se vrste fitnessa.

Pronađite idealne vježbe za sebe. Neuspjeh zaista može donijeti frustracije, ali neuspjeh nije kada ne uspijete prvi put. Neka iskustva govore kako se prvi kilogrami lako tope dok je za one prestale potrebno više vremena. Budite uporni.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju