Bogata bioaktivna smolasta tvar pomlađuje i obnavlja životne funkcije.

Shilajit (izg. šiladžít) crno-smeđa je smolasta tvar koja izvire iz pukotina između stijena visoko u gorju Himalaje i Hindukuša. Navodno je nastao tijekom sudara indijskog kontinenta s Azijom prije više od 50 milijuna godina i ostatak je biljnih fosila koje je iz tadašnje vegetacije stvorila visoka temperatura, vlaga i golem pritisak slojeva zemlje. Tijekom sudara – tada je Himalaja i nastala – cijele prašume ostale su zarobljene ispod milijuna tona zemlje, a pritisak ih je polako pretvorio u bioaktivnu tvar. Na taj način shilajit je ostatak prapovijesne, prvobitne vegetacije koja nikad nije bila izložena onečišćenju. 

Shilajit su prvi otkrili bijeli majmuni 

U ajurvedi je shilajit rasayana, što znači da obnavlja životne funkcije, odnosno pomlađuje - povećava snagu, vitalnost i jača imunitet. Spominje se i u staroj indijskoj i kineskoj literaturi.
Priča kaže da su shilajit otkrili pripadnici himalajskih plemena koji su promatrali lokalne majmune kako se ljeti sele na veće visine. Često su ih viđali kako ondje ližu smolastu tvar koja je izlazila iz pukotina između stijena. U davnim vremenima su ljudi mnogo naučili o ljekovitim tvarima promatrajući životinje pa su zasluge za veliku snagu, dug životni vijek i mudrost bijelih majmuna pripisali shilajitu. Iz radoznalosti su i sami probali tu neobičnu smolu i kod sebe primijetili veliko poboljšanje zdravlja i povećanje izdržljivosti. Imali su više energije, manje poteškoća s probavom, bolji seksualni život, bolje pamćenje, itd. S vremenom su tradicionalni iscjelitelji usavršili načine za pročišćavanje supstance; u selima po Himalaji još je danas moguće sresti ljude koji prodaju sirov shilajit u obliku kamenja.
Kod nas ga možemo kupiti u obliku kapsula. Ali prije početka uporabe, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili savjetnikom za ajurvedsku medicinu – to pogotovo vrijedi za ljude koji imaju poteškoća s bubrezima, bubrežnim kamencem ili kostoboljom. Ne smije se uzimati na prazan želudac i ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju