Pigmenti su zaslužni za boje voća i povrća. Klorofil je zeleni pigment, rajčica i lubenica su crvene boje zbog likopena, a kukuruz svoju žutu boju duguje ksantofilu. Borovnica je plava zbog antocijana, mrkva i marelica su narančaste zbog beta-karotena.
Namirnice različitih boja sadrže i cijeli spektar fitokemikalija s blagotvornim djelovanjem na zdravlje.
Fitokemikalije su biološki aktivne nutritivne kemikalije pronađene u biljkama, a čuvaju zdravlje i sprečavaju organizam da se razboli.
Nježno obojano povrće i voće bogato je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala.
Nježno obojano povrće i voće bogato je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen koji je zaslužan za elastičnost kože, a mogu i dugoročno loše utjecati na stanje organizma.
Iskoristite razdoblje proljeća i ljeta i uživajte u obilju zdravih namirnica.
Što znače boje?
CRVENA - Trešnje, višnje, rajčice i jagode bogate su likopenom koji im daje crvenu boju. Taj oksidans štiti stanice od starenja, a dokazano je i da štiti kožu od sunčanih opeklina. Kuhanjem se povećava apsorpcija likopena, pa slobodno uživajte u juhi od rajčica ili slasnoj šalši.
NARANČASTA - Marelice, mrkva, mango i naranče sadrže beta karoten, antioksidans koji štiti kožu od ultraljubičastih zraka i pomaže u obnavljanju stanica.
ŽUTA - Banane, nektarine, kukuruz i žute paprike su odličan izvor ksantofila, fitokemikalije koja koja pomaže izmjenu vitamina i minerala između stanica te sprečava bolesti srca.
ZELENA - Zelene jabuke, brokula, kruške i špinat su odličan izvor luteina koji pomaže u hidrataciji kože te čuva njezinu elastičnost i čuva zdravlje očiju. Avokado i zeleno, lisnato povrće bogato je vitaminom E koji jača membrane stanica i sprečava nastanak bora.
Neka istraživanja su pokazala da konzumacija kelja, kelja pupčara, kupusa i brokule može biti osobito učinkovita prevencija malignih bolesti.
PLAVA - Borovnice, šumsko voće, grožđe i šljive sadrže antioksidans koji pomaže u očuvanju kolagena te djeluje na protok krvi kroz organizam.
Kako bi osigurali unos zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu uvrstite voće i povrće duginih boja.
Ne zaboravite na bijelu boju pa prilikom pripremanja povrća koristite luk i češnjak koji štite od karcinoma i pomažu kod snižavanja kolesterola.
U kuhinji koristite biljne začine, a za desert poslužite suho ili pečeno voće.