Eva ima deset godina, živi na Murteru, otoku u karanteni, i ide u četvrti razred osnovne škole. Na nastavu ovih dana, kao i svi drugi đaci, odlazi pred TV ekran.

Ovu malu kreativku i umjetničku dušu, koja obožava glumiti, to ne sprječava da svakom zadatku koji dobije pristupi kao da i dalje sjedi u svojoj školskoj klupi.

Tako je bilo i kada je njezin razred za domaći rad dobio zadatak nacrtati novčanicu s likom iz povijesti.

Eva je uzela papir i pribor, sjela, promislila, negdje usput postavila pitanje zašto na novčanicama nema žena, a onda se bacila na posao.

Umjesto u prošlosti, inspiraciju je pronašla u sadašnjosti. Nije trebala gledati 10, 20, 100 ili 200 godina unazad kako bi pronašla junakinju koja je zaslužila mjesto na njezinoj novčanici.

Sa svojih malih, ali velikih deset godina prepoznala je kome se ovih dana dive njezini roditelji, obitelj, cijela zemlja. Na njezinoj novčanici je tako umjesto neke osobe iz daleke prošlosti, završila junakinja koja nas svaki dan smiruje s malih ekrana, ravnateljica Klinine za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić.

Oko 300 kilometara zračne udaljenosti od Eve živi Šimun. On ima osam godina, a s Evom su mu zajedničke (barem) dvije stvari. Oboje su talentirani mladi umjetnici i oboje istim ljudima daju titule junaka.

Osim Alemke Markotić, na papiru malenog Šimuna iz Nuštra našli su se i drugi članovi nacionalnog stožera civilne zaštite, svi redom superheroji, Vili Beroš, Krunoslav Capak i Davor Božinović.

Ispod svojih superjunaka Šimun je napisao i poruku koju ovih dana svi neumorno ponavljamo #ostanidoma.

A ista ta poruka bila je povod da dvije učenice iz Sesveta, sestre Paula i Katja, pošalju emotivni apel svima nama.

Snimile su video u kojem su nas zamolili da odvojimo minutu ili dvije vremena i poslušamo što nam imaju za reći.

Ovo nije šala. U Italiji svaki dan umre preko 300 ljudi. Ovo je ozbiljna situacija. Slušaj stručnjake te prati njihove upute. Ostani kod kuće. Tako ćeš smanjiti šansu zaraze.

Peri ruke, očisti mobitel, izbjegavaj okupljanja, ostani kod kuće. Ako se ne pridržavamo mjera opreza, virus može pogoditi i ostale ukućane, ne samo nas.

Nemojmo dopustiti da Hrvatska postane druga Italija.

Pridržavaj se mjera zaštite. Shvati i prihvati upute kao dobronamjerne. Ne idi na druženja u zatvorenom, a ni na otvorenom prostoru.

Budi odgovoran/odgovorna. Možemo ovo prebroditi samo ako se pridržavamo mjera opreza.

Znam da to možemo. Znam da ti to možeš, poručile su djevojke, puno zrelije i odgovornije nego mnogi koji imaju puno više upisanih rođendana od njih. I dokazale da one razumiju i znaju slušati kad mi se svaki dan ponavlja jedna vrlo jednostavna stvar - ostani doma.

Eva, Šimun, Katja i Paula trenutno odrastaju u jednom drugačijem svijetu.

Mi odrasli u teoriji bismo trebali biti ti kojima bi trebalo biti puno lakše staviti pauzu na život kakav znamo i strpljivo pričekati trenutak u kojem ćemo ponovno pritisnuti start, ali opet - svaki dan netko negdje pokaže da teorija i praksa nisu uvijek ista stvar.

S druge strane jedna desetogodišnjakinja, jedan osmogodišnjak i jedna gimazijalka i njezina sestra pokazali su nam svojim jednostavnim, a snažnim gestama da, kada je to potrebno, oni shvaćaju i slušaju i znaju kome trebaju reći hvala.

Pokazali su da stvari mogu biti vrlo jednostavne i zato zaslužuju da i mi odrasli budemo kao oni. Kako bismo im zajedničkim trudom što prije vratili djetinjstvo kakvo zaslužuju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju