Okrenete li stanicu Radija Kastav subotom u 10:20, sigurno će vam zapeti za uho dječji glasovi koji kao od šale vladaju radijskim eterom. Riječ je o emisiji Kikići koju danas vodi sedmero djece u dobi od 10 do 14 godina.

Radio Kastav započeo je s emitiranjem emisije Kikići u travnju 2019. godine, a mladi voditelji Udruge Foliot pridružili su im se pet mjeseci kasnije.

Do sada je u voditeljske stolice zasjelo petnaest djece, a o tome kako je tekla čitava priča i kako je to raditi u radijskom eteru porazgovarali smo s Nikolinom Hrgom, voditeljicom udruge i radijskog kluba, dramskom pedagoginjom i producenticom, te Andreom Jurinović, 13-godišnjom voditeljicom Kikića.

Sve je počelo spontanom idejom nakon gostovanja Nikoline Hrgom na radiju.

Gostovala sam u jednoj emisiji Radija Kastav, razgovarali smo o projektima koje posljednjih nekoliko godina radim s djecom i za djecu. Nedugo nakon tog gostovanja predložila sam im da djeca, polaznici dramske skupine koju vodim, 'preuzmu' njihovu emisiju Kikići. Ideja im se svidjela i za nekoliko tjedana već smo pripremali prve voditelje za našu prvu emisiju, pojašnjava nam te dodaje da su začeci toga potekli još davnih dana iz Udruge Foliot.

Kako kaže, u Udruzi su prije nekoliko godina uz potporu HAVC-a pokrenuli jedan sličan medijski projekt, Foliot TV. Tada su si postavili pitanje što bi bilo kada bi djeca vladala svijetom televizije. Reakcije djece i roditelja Nikolini su bile poticaj da i po završetku tog projekta nastavi istraživati različite medije kojim može ispričati različite priče s djecom i za djecu.

KIKIĆI UGOŠĆUJU VELIKE I MALE GOSTE

I tako već godinu i pol dana djeca vladaju radijskim eterom u Kastvu.

U samim začecima u stvaranju emisije sudjelovalo je šestero najznatiželjnijih polaznika dramske skupine, a u rujnu prošle godine pokrenut je i radijski klub kao zasebna radionica uz podršku Općine Matulji.

Djeca imaju predivne ideje, a najvažniji je zadatak nas odraslih – koji imamo privilegiju s njima raditi – da ih slušamo i ohrabrujemo da ih s nama podijele, da ih potičemo i pomažemo im da ih razvijaju dalje.

Kada je riječ o stvaranju sadržaja koji će biti zanimljiv i malim voditeljima i malim slušateljima, Nikolina kaže da se uvijek osluškuju njihove želje i interesi.

Često su nam važni datumi smjernica za mjesečni plan, no ponekad djeca požele pozvati nekoga iz škole tko se bavi nekom zanimljivom izvanškolskom aktivnošću ili je sudjelovao u nekom natjecanju, svoje profesore ili trenere, pa nam i to odredi temu pojedine emisije. Neki su nam se gosti i sami javili sa željom da ih ugostimo u emisiji, napominje.

Tako obilježavaju važne dane poput Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade do Svjetskog dana sporta, prate zanimljiva i važna događanja i programe za djecu i mlade, a do sada su ugostili više od stotinu gostiju, djece i odraslih koji rade s djecom i za djecu; male glazbenike, pjevače, plesače, glumce, sportaše, vatrogasce, kuglače, mažoretkinje, matematičare, fizičare, informatičare, dizajnere, učitelje, odgajatelje, voditelje udruga koje provode aktivnosti za djecu i mlade.

Razgovarali smo i o ljubavi, prijateljstvu, dječjim pravima, umjetnosti, školi... Recitirali smo poeziju poznatih pjesnika i književnika, ali i onu koju su djeca sama napisala, pjevali, svirali raznovrstan repertoar od AC/DC do Dvořáka, od ukulela do električne gitare. Djeca imaju predivne ideje, a najvažniji je zadatak nas odraslih – koji imamo privilegiju s njima raditi – slušati ih i ohrabriti da ih s nama podijele, poticati ih i pomagati im da ih razvijaju dalje, ističe Nikolina.

Kada dobiju poziv za gostovanje, i mali i veliki gosti jedva čekaju stati pred mikrofone ovih malih voditelja.

Naši su gosti većinom djeca, a djeca se uglavnom zbilja vesele gostovanju, no bude i treme i malog straha od javnog nastupa jer emisija ide uživo. Zanimljive su reakcije odraslih gostiju kada ih djeca nazovu – često smo s druge strane osjetili malu nevjericu i iznenađenje, u pozitivnom smislu. I djeci je taj dio posebno zanimljiv, čini mi se da tada osjećaju dodatnu odgovornost svog novinarskog angažmana, kaže producentica.

Štoviše, čini se da su Kikići i druge inspirirali da se otisnu u radijske vode.

U jednoj je emisiji krajem prošle godine sudjelovala profesorica hrvatskog jezika i književnosti koja predaje nekim našim voditeljima. Jako joj se svidjela naša radijska priča i ubrzo nakon toga pokrenuli su radio u svojoj školi. To je jedna od najljepših posljedica našeg projekta – činjenica da su poželjeli radijski sadržaj stvarati i u školi, najbolji je pokazatelj da su prepoznali radio kao svoj prostor igre i istraživanja i zavoljeli ga.

Osim što je šira javnost oduševljena, s jednakim entuzijazmom čitavoj priči pristupaju i roditelji malih voditelja.

Reakcije roditelja su odlične. Vjerujem da je roditeljima najvažnije vidjeti da im djeca u studio odlaze sa smiješkom na licu i da se sa smiješkom vraćaju kući. I u eteru bude puno smijeha pa mislim da i slušatelji osjete pozitivnu energiju koja ispuni eter kada djeca sjednu za mikrofon. S druge strane, u tom je veselju vidljiv i napredak. Djeca su iz emisije spontanija opuštenija, bolje se izražavaju i snalaze u neočekivanim situacijama. Sve se bolje snalaze u tom radijskom formatu, i kao urednici i kao voditelji – i to i roditelji prepoznaju, zaključuje Nikolina Hrga.

VODITELJICA OD 13 GODINA

Kako je to pohađati osnovnu školu i voditi slušanu emisiju na pravom radiju, najbolje zna Andrea Jurinović, 13-godišnja djevojčica i jedna od voditeljica Kikića, koja i svoju budućnost već vidi u sličnim vodama.

Odlučila sam se priključiti emisiji ubrzo nakon što sam se priključila dramskoj radionici koja mi se jako svidjela, ali i zato što inače stalno slušam radio i želim biti voditeljica u budućnosti. Kada radim kao novinarka, najviše mi se sviđa intervjuirati goste u emisiji. Uvijek mi je zanimljivo otkrivati različite priče o različitim ljudima. Ponekad na najjednostavnija pitanja dobijemo najzanimljivije i najsmješnije odgovore, kaže nam Andrea.

Iako prije svakog vođenja emisije ima laganu tremu, ona nestaje s prvim minutama u eteru, a kako i sama kaže, najvažnije je da se dobro naspava i doručkuje te nekoliko puta prođe strukturu emisije i pitanja koja je pripremila za goste.

Dakako, kao i u svakom poslu u svijetu odraslih, i u ovoj se emisiji ponekad događaju pogreške, no tada ih maštovita djeca preokrenu u svoju korist.

Najdraža dogodovština bila mi je u jednoj od prvih emisija koje sam vodila, kada sam se jako zbunila i zamalo odustala od čitanja teksta, no druga voditeljica, Katarina, nasmijala se i rekla: 'Ah, teška riječ.' Od toga smo napravili prilog i još uvijek se smijemo kada ga pustimo u emisiji. To je i bio naš prvi prilog teške riječi, a sada svaki voditelj ima svoj prilog naziva 'Ah, teška riječ" jer smo svi barem jednom pogriješili.

Od nečega što je isprva bilo neugodno napravili smo šalu i tako i sebe i slušatelje podsjećamo da se greškama treba znati nasmijati, ali i da se iz grešaka uči, vrlo inteligentno zaključuje Andrea Jurinović, koja se veseli svakoj novoj emisiji, napose kada kao gosti stižu mladi glumci i pjevači.

Iako je emisija nakratko obustavljena zbog epidemiološke situacije, nakon Uskrsa opet kreću punom parom, a do tada možete pratiti njihove pustolovine na stranicama Udruge Foliot stranicama Radija Kastav.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju