Slikovnice "Zmaj Anđelko" nastale su iz mašte Gorana Čučkovića, velikog kreativca koji živi s rijetkom i teškom bolesti perifernog živčanog sustava zbog kojeg mu ruke i noge otkazuju. No ne predaje se očaju već se protiv bolesti bori maštom i sanjarenjem

Sa svoja tri i pol prsta, kako opisuje stanje svoje ruke, Goran Čučković napisao je slikovnicu "Zmaj Anđelko". U nju je Goran pretočio svoj veliki optimizam jer unatoč teškoj bolesti s kojom se bori, ne gubi nadu.

Slikovnice 'Zmaj Anđelko' nastale su iz mašte Gorana Čučkovića, velikog kreativca koji živi s rijetkom i teškom bolesti perifernog živčanog sustava zbog kojeg mu ruke i noge otkazuju

Osjećam se korisno, nipošto nesposobno. Takav sam po prirodi, kreativan i moram nešto stalno raditi. Bila to glazba, što sam radio dok su mi radili udovi kako treba, a budući da sad ne mogu, preostalo mi je pisati, priča Goranu u prilogu InMagazina. Ovoj slikovnici nije cilj samo pomoći autoru, već i djeci u potrebi, bolnicama i domovima. Zbog toga je i prvenstveno nastala.

Sve je to krenulo iz toga što sam i ja kao klinac bio u bolnici, imao sam potres mozga, bio usamljen, tužan... Pa kad mi je jedan dječak ostavio slikovnicu sjećam se da mi je to puno značilo i da me je tješilo, otkriva Goran. A kako bi se ova vesela slikovnica uistinu distribuirala, Goranu je potrebna pomoć. Svaki oblik donacije mnogo znači. Ona može biti financijske, promotivne ili volonterske prirode.


Situacija je teška i ozbiljna i zašto da se fokusiram na taj dio kad je to neizbježno. Radije se fokusiram na šareno, na pozitivu pa koliko ide, ide
, smiješi se Goran. Jedan od prvih vrtića koji je prigrlio Goranov šareni svijet mašte je onaj iz zagrebačke Dubrave. Zbog zmaja Anđelka djeca su počela jesti kruške za užinu te su čak svoju skupinu nazvala po glavnom junaku.

Osim što su djeca izradila lutke i prerađuju slikovnicu o Zmaju Anđelku, osmislila su sama i svoju slikovnicu, a da ne bismo samo imali zmaja, imamo i našu
zmajicu Anicu, priča Goranka Mudrovčić, odgojiteljica u dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić. Koliko ga djeca uistinu vole dokazuje i to što radnju slikovnice znaju od riječi do riječi. Taktilnim slikovnicama koje su djeca izradila uz pomoć roditelja i odgajateljica uči ih se empatiji, solidarnosti, vrijednostima na kojim ustraje i zmaj Anđelko.


Slikovnica o zmaju Anđelku ima jednu lijepu poruku na kraju koja kaže da ako nešto pokvariš i uništiš, onda treba popraviti štetu ili je nadoknaditi
, ističe pedagoginja Zlata Gunc. Cijeniti sebe je još jedna poruka ovog junaka kojem bi se uskoro mogli pridružiti i ostali likovi. Naime, Goran je već osmislio nove slikovnice, onu o kornjačici Riti i inspektoru Surletiju.

Razmišljam da pišem blog o svom stanju koji bi se mogao zvati "Tijelo kao zatvor" jer ja sam vedrog duha, spreman sam raditi, spreman sam vidjeti svašta, ali tijelo mi jednostavno ne da, iskren je Goran. Do tada će ostati sanjar kojemu je, kako se šali, jednostavno takav horoskop.

Priču o slikovnici "Zmaj Anđelko i dugački rep" pogledajte u prilogu InMagazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju