Zima je godišnje doba kojemu se ne vesele baš svi. Hladni zimski dani osim snježnih radosti mogu nam donijeti loše psihičko i fizičko stanje. Umor, crvenilo kože, bol u ekstremitetima samo su neke od nuspojava koje nam donosi zima

Sama pomisao da nas vani očekuju temperature ispod nule navodi nas na razmišljanje o tome što će takvi vremenski uvjeti napraviti našoj koži ili našem organizmu. Donosimo vam 7 neobičnih promjena koje se događaju s našim tijelom uslijed niskih temperatura.

1. Trošimo više kalorija
Istraživanje koja su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Wyoming pokazala su da se za vrijeme zime i hladnog dana povećava razina potrošenih kalorija. Prema njemu našem je tijelu potrebno puno više napora i vremena da bi se ugrijalo. Za skidanje kilograma se ipak moramo malo više potruditi jer je broj kalorija koji trošimo jako mali.

2. Prsti nam se stanjuju
Ne, nije šala za vrijeme zime naši prsti se stanjuju. Razlog tome je taj što manje krvi dolazi do naših ekstremiteta, a rezultat su manji prsti.

3. Bol u ekstremitetima
Neugodan i bolan osjećaj kao da nemamo prste na nogama ili rukama može biti znak Raynaudove bolesti koja nastaje i zbog stezanje malih arterijskih krvnih žila, no najčešće je povezan s hladnoćom i nije opasana, a vrlo lako se može spriječiti nošenjem toplije odjeće.

4. Problemi s vidom
Vjetar, snježne padaline i hladno vrijeme djeluju loše i na naš vid. Bjelina snijega loše utječe na mrežnicu oka tako ako se odlučite za nošenje sunčanih naočala u vrijeme zime nećete pogriješiti jer ćete time zaštiti svoje oči od oštećenja.

Bjelina snijega loše utječe na mrežnicu oka tako ako se odlučite za nošenje sunčanih naočala u vrijeme zime nećete pogriješiti jer ćete time zaštiti svoje oči od oštećenja.

5. Crvenilo u licu

Crvenilo lica normalna je stvar, a događa se iz razloga što krv iz lica odlazi u važnije dijelove tijela kao što su srce ili pluća. Čim se naš organizam ugrije boja naše kože vraća se u normalu.

6. Veća mogućnost srčanog udara
Kako bi se osigurala veća toplina tijela srce pojačano radi da bi dovelo više krvi do naših ekstremiteta, a rezultat toga je povišeni krvni tlak koji vodi do srčanog udara. Mogućnost dobivanja srčanog udara odnosi se većinom na starije ljude i osobe koje imaju probleme sa srcem.

7. Promjena raspoloženja
Manjak D vitamina i sunca rezultira lošim raspoloženjem koje ponekad nosi i nemilu depresiju. Kako biste izbjegli negativne osjećaje dobra ideja je povećati druženja s prijateljima ili upisati neku slobodnu aktivnost.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju