PR
PR
Zdravlje & prehrana

Dobrobiti tune

07-05-2019 Piše Sponzorirani članak
komentari

Zanimljivo je da su već Feničani 2000 godina prije nove ere znali za vrijednosti tunjevine, koristili ju prehrani i njome trgovali. Danas je tuna postala jedna od najviše konzumiranih riba, kako zbog okusa, tako i zbog visoke nutritivne vrijednosti.

 

Galerija PR +0 PR Nutritivne vrijednosti tune

Plava riba posebno se preporučuje u prehrani jer je gotovo isključivi izvor našem tijelu lako iskoristivih EPA i DHA omega-3 masnih kiselina.

Tuna je plava riba bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a prema klasifikaciji „World's Healthiest Foods Rating“ smatra se izvrsnim izvorom B3, B6 i B12 vitamina te minerala selena.

Sadržaj omega-3 masnih kiselina čini tunu izrazito poželjnom namirnicom u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Prema znanstvenim istraživanjima omega-3 masne kiseline kada se redovito konzumiraju u većoj količini preveniraju nastanak nekih vrsta karcinoma poput karcinoma prostate te neke studije pokazuju smanjen rizik od nastanka karcinoma dojke, dok kod karcinoma kolona rizik se smanjuje čak za 55%. Omega-3 masne kiseline djeluju na smanjenje upale u organizmu, regulirajući koncentraciju eikosanoida i citokina koji mogu biti uzročnici kroničnih bolesti poput hiperlipidemije (povišenih masnoća – triglicerida, ukupnog i „štetnog“ LDL kolesterola), dijabetesa tipa II, bolesti srca i krvnih žila. Također se povezuju sa smanjenjem metaboličkog sindroma, inzulinske rezistencije i visokog tlaka, te se koriste u liječenju autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa I, reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa, Crohna i psorijaze.

PR PR

Vitamin B12 je bitan za normalno funkcioniranje mozga i živčanoga sustava, te može biti uzročnik psihijatrijskih bolesti i nastanka demencije. Uključen je u nastanak crvenih krvnih stanica te manjak može uzrokovati anemije. Pomaže u nastanku DNA, u metabolizmu masnih kiselina, a i nastanak energije ovisi o B12 vitaminu. U prehrani se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, a tuna je njegov izvrstan izvor.

Selen je jedan od najjačih antioksidansa te je bitan u obrani organizma od slobodnih radikala, kao i u prevenciji infekcija.

Konzumiranjem 50 g tune zadovoljava se dnevna potreba za selenom, dok će 100 g tune zadovoljiti dnevnu potrebu za vitaminom B12.

Tunjevina Rio Mare Leggero s malim dodatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i tunjevina Rio Mare Natura u prirodnom soku su uz navedene dobrobiti izvrstan obrok osobama koje brinu o svom zdravlju i izgledu. Kako obje tunjevine sadrže malu količinu tekućine nije ih potrebno cijediti prije konzumiranja. U obrocima preporučuju se konzumirati s povrćem, a sada u proljeće poseban naglasak ćemo staviti na mlado zeleno lišće, što više u svježem obliku, poput salata.

Mr.sc. Irena Švenda, mag.nutr.
Voditeljica Adhara centra za nutricionizam i ayurvedu
 

 

 

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Severina ponovno modno oduševljava Savršen spoj Kad vidite kakvu suknju Severina nosi zimi, znat ćete da ste je s razlogom proglasile kraljicom stila Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut