'Radim najbolje što mogu, bez želje za naplatom, kako bih pomogla drugima', izjavila je jednom jedna od najvećih dobročiniteljki koje je čovječanstvo imalo, Majka Tereza. A upravo je pomaganje drugima bez naplate, pomaganje iz najčišćeg srca, bilo 'gorivo' koje je pokrenulo Vinkovčanku Antoniju Spajić da počne volontirati. Za svoje velikodušno pomaganje Antonija je proglašena dobrotvorkom godine te je dobitnica nagrade 'Josipa Vancaš – dobrotvorka godine' koju je pokrenula zaklada Zamah

'Moj volonterski dan počinjao je u 6 sati i završavao oko 22, 23 sata. To je posao kojem nema kraja, ali osjećaj koji pomaganje drugima daje nikakvi novcu ne mogu zamijeniti. Koliko god sam iscrpljena i umorna, saznanje da sam djetetu pomogla da bude čisto i suho briše sav umor', priča Vinkovčanka Antonija Spajić.

Ako ikome treba motivacija za volontiranje, naročito onima koji su bez posla, onda to osim prepunog srca, može biti i mogućnost zapošljavanja. Osim toga, čvrsto vjerujem u to da se dobro dobrim vraća, kaže Antonija

Zahvaljujući svom velikodušnom pomaganju Antonija je proglašena dobrotvorkom godine te je dobitnica nagrade 'Josipa Vancaš – dobrotvorka godine' koju je pokrenula zaklada Zamah.

'Još uvijek sam pod šokom jer zaista nisam očekivala da ću nagradu dobiti baš ja. Nagrada mi je definitivno motivacija za dalje'
, skromno kaže Antonija kojoj je nagrada za dobrotvorku godine uručena sinoć na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu.
Volonterskim radom 33-godišnja Vinkovčanka počela se baviti za vrijeme katastrofalnih poplava prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pridružila se Društvu Naša djeca grada Vinkovaca u Prihvatnom centru u Cerni gdje su bile smještene obitelji s poplavljenih područja. Ubrzo je svojom predanošću i radom postala voditeljica igraonice 'Ganja' za djecu s poplavljenih područja. Organizirala je tri humanitarne akcije 'Pun kofer prijateljstva' kojima su se prikupila sredstva za opremanje gotovo 200 kofera prijateljstva za djecu s poplavljenih područja. Antonijinom su zaslugom djeca iz igraonice 'Ganja' ovo ljeto bila na ljetovanju u Skradinu.


Društvo Naša djeca grada Vinkovaca, uz podršku UNICEF-a Hrvatska, uključeno je i u rad s djecom izbjeglicama. Antonija je isprva bila koordinatorica rada i volontera 'Child friendly spacea' u Opatovcu, sigurnom mjestu za igru u kampu, a kasnije osim organiziranja rada volontera u tri smjene i dostupnosti 24-satne brige za majke i djecu, i sama je odrađivala jednu smjenu dnevno. Trenutno pomaže djeci u izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu, ali ne više kao volonterka.

'Kada sam počela volontirati bila sam nezaposlena. Zahvaljujući mom volonterskom radu dobila sam posao koordinatorice na terenu u društvu Naša djeca grada Vinkovaca u suradnji s UNICEFO-om. Ako ikome treba motivacija za volontiranje, naročito onima koji su bez posla, onda to osim prepunog srca, može biti i mogućnost zapošljavanja. Osim toga, čvrsto vjerujem u to da se dobro dobrim vraća', sa smiješkom zaključuje Antonija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju