Dolly Parton danas će proslaviti 75. rođendan. Legendarna američka glazbenica i kraljica countryja rođena je 19. siječnja 1946. godine u Tennesseeju kao četvrto od dvanaestero djece Avie Lee Caroline i Roberta Partona.

Iako je njezino djetinjstvo obilježilo veliko siromaštvo, Dolly je oduvijek govorila kako je za to razdoblje života vežu lijepe uspomene, a dio njih ovjekovječila u svojoj pjesmi "My Tennessee Mountain Home".

Glazba je imala veliku ulogu u njezinom životu od najranijih dana. Njezin djed Jake Robert Owens bio je pastor u crkvi, a malena Dolly imala je samo šest godina kada je počela pjevati u njoj. Dvije godine kasnije ujak joj je kupio prvu gitaru pa je ubrzo počela nastupati na lokalnim radijskim i televizijskim postajama.

S 13 godina pojavila se na pozornici legendarnog Grand Ole Opryja i upoznala Johnnyja Casha koji joj je pružio podršku i rekao neka slijedi svoje instinkte kada je u pitanju glazbena karijera. Upravo je to i napravila. Dan nakon mature, odselila se u Nashville, prijestolnicu country glazbe.

Prve uspjehe doživjela je kao kompozitorica i autorica tekstova za druge glazbenike, ali nije dugo trebalo da sama dospije pod svjetla reflektora. Nizala je singlove jedan za drugim, a prijelomni trenutak dogodio se 1973. godine kada je izdala pjesmu "Jolene".

Slika nije dostupna Sedam zanimljivosti o kultnoj pjesmi koju je "spasila" Dolly Parton

Godinu dana kasnije izdala je pjesmu "I Will Always Love You" koja je odmah zapela za uho i Elvisu Presleyju. Želio ju je snimiti i Dolly je bila zainteresirana za to sve dok joj njegov menadžer Tom Parker nije rekao kako u tom slučaju mora Elvisu prepisati pravo na polovicu zarade od autorskih prava. Poduzetna Dolly to nije željela prihvatiti i donijela je jednu od najboljih poslovnih odluka u svom životu. Kada je pjesmu naposljetku obradila Whitney Houston, "I Will Always Love You" postala je jedna od najuspješnijih balada svih vremena i donijela je Dolly milijunsku zaradu.

Ostvarila je nevjerojatnu glazbenu karijeru tijekom koje je izdala 51 studijski album, šest live albuma, pet soundtracka i čak 185 kompilacija. Uspješno je odradila i prelazak u glumačke vode.

Njezino ime ne veže se uz skandale, a zahvaljujući svojoj iskrenosti nije ostavila prostora za spekulacije ni kada je u pitanju njezin izgled. Naime, Dolly nikad nije skrivala da se redovito podvrgava estetskim zahvatima i otvoreno je o tome pričala.

Ovo sam prava ja. Možda izgledam umjetno, ali prava sam na bitnim mjestima. Moj izgled temelji se na ideji glamura country djevojke. Nisam bila prirodno lijepa pa sam morala napraviti najbolje od toga što sam imala. Nisam prirodna ljepotica, ali zato mogu naglasiti to što imam. Što god treba, ja ću to napraviti, ispričala je u jednom intervjuu.

Napravila je mnogo toga. Operirala je nos i bradu, povećavala grudi, podizala obrve i vjeđe…

Priznala je i kako, suprotno savjetima dermatologa, ne skida šminku prije spavanja. Odlazi u krevet s kompletnim make-upom: Čistim lice ujutro. Nikad ne znaš što će se dogoditi, hoćeš li biti negdje u hoteli i odjednom plane požar. Zato ostavljam šminku na licu navečer i čistim ga nakon buđenja.

Na pitanje koliko je vremena potrebno da se napravi njezina frizura, Dolly odgovara: Pojma nemam, nisam prisutna u tom trenutku. Nije tajna da desetljećima nosi perike i ima pozamašnu kolekciju raznih modela. Jako su velike i jako su skupe, našalila se glazbenica.

Priznaje da se od štikli ne odvaja ni kod kuće – zato što bez njih ne može doseći ormariće u svom domu.

Kada su joj jednom prilikom rekli da izgleda kao milijun dolara, Dolly je bez razmišljanja ispalila: Toliko je i koštalo da ovako izgledam.
Kaže i da ne namjerava stati sa zahvatima. Ne razmišljam o svom životu u brojkama. Nikada neću biti stara jer nemam vremena biti stara. Ne mogu biti na miru dovoljno dugo da ostarim. Ostat ću onoliko mlada koliko mi estetski kirurzi, šminka i osvjetljenje dopuste. Ali na kraju dana, najvažnije je ono što dolazi iz tebe. Tvoj stav, moraš sijati iznutra. Ponekad se baš zbog toga osjećaš mlado i izgledaš mlađe drugim ljudima, zaključuje Dolly.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju