Kako biste spriječili zadržavanje vlage i pojavu plijesni, provjetravajte kupaonicu, koristite odvlaživač zraka ili ventilator. Ne pomaže li redovito održavanje kupaonice, posegnite za sredstvima za izbjeljivanje. Ako renovirate kupaonicu, koristite materijale otporne na plijesan

Koliko god se trudimo ne možemo izbjeći plijesan u kupaonici. Ružne crne mrljice uglavnom se javljaju na fugama između pločica te uz rubove kade i neugodan su estetski odnosno higijenski problem koji pak nije bezopasan za zdravlje, pogotovo ako se proširi na ostale dijelove kuće ili stana. Evo nekoliko korisnih savjeta kako plijesni možemo stati na kraj.

Kupaonica – rasadnik plijesni
Kupaonica je pravi rasadnik plijesni jer je vlažna, topla i bez zraka. Kako bismo spriječili nastajanje plijesni, moramo najprije promijeniti te uvjete. Ostavite malo otvoren prozor ili barem odškrinuta vrata dok se tuširate, ukoliko je to moguće.

Ako nemate prozor, nakon tuširanja koristite odvlaživač zraka ili pak ventilator kojega je dobro uključiti čak i onda kad vam se ogledalo prilikom tuširanja nije zamaglilo, jer upamtite - i tada je vlaga prisutna u kupaonici!

1. Svakodnevna briga
Nemojte pomisliti kako ćete se uspješno obraniti od plijesni samo ako budete svakoga dana polirali pločice u kupaonici. Čistit ćete ih onda kad će to biti potrebno. Međutim, nekim mjerama opreza na svakodnevnoj bazi ipak možete nešto učiniti u borbi protiv tih neugodnih tamnih naslaga.

Kupaonica je pravi rasadnik plijesni jer je vlažna, topla i bez zraka. Kako bismo spriječili nastajanje plijesni, moramo najprije promijeniti te uvjete.

Čuvajte površine u kupaonici od prljavštine, a pogotovo od ostataka šampona, ulja i krema za tijelo. Mokre ručnike sušite izvan kupaonice, dok bi zavjesa na kadi ili tuš kabini trebala biti od sintetičkih materijala koji puno manje upijaju tekućinu.

2. Krpica i voda
Način na koji ćete se boriti protiv plijesni ovisi o tome koliko je ima i koliko dugo je prisutna. Ako je pred vama veliki posao, radije odaberite sredstva za čišćenje s manjim udjelom opasnih kemikalija kako biste što manje toga udisali. Znalci ističu kako su zapravo vaše najučinkovitije oružje – voda i krpica od mikrovlakana koja ima veliku moć upijanja.

Dakako, za uspješno čišćenje uglova najbolji je izbor kakva stara četkica za zube, dok neki preporučuju specijalne spužvice za čišćenje.

3. Izbjeljivačima protiv neugodnih crnih mrlja
Ukoliko ribanje ne daje nikakve rezultate, tada je najbolje rješenje - izbjeljivanje. Tri mjerice vode pomiješajte s jednom mjericom tekućine za izbjeljivanje ili kupite kakvo sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži manju količinu bjelila.

Ako niti ta metoda ne upali, posegnite za jačim koncentratom. Samo pripazite – nikada ne kombinirajte dva različita proizvoda (primjerice amonijak i izbjeljivač), jer to može izazvati pojavu otrovnog isparavanja koje predstavlja po život opasnu ugrozu! I parni čistač je dobra ideja, pogotovo s četkastim dodatkom s kojim se uz pomoć vruće pare možemo riješiti plijesni.

4. Kad gljivice osvoje zidove
Ako ste ispucali sve adute, a tvrdokorna plijesan se i dalje vraća, možda je vrijeme da promijenite silikon na rubovima kade (zamijenite ga sanitarnim silikonom koji sadrži sredstvo protiv gljivica). Uočite li da su se gljivice zavukle ispod pločica ili vam pak plijesan izbija posvuda po zidovima, možda je tada najbolje rješenje – adaptacija kupaonice. Pritom koristite materijal koji je otporan na plijesan, kao što su primjerice razne boje i premazi za zid i fuge.

Nažalost, ako vam je plijesan zahvatila ivericu, nećete je uspjeti spasiti. Zato bi bilo najbolje da veći namještaj u kupaonici držite nekoliko centimetara udaljen od zida.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju