Prava privilegija gradskih stanova su balkoni, a njihova raskoš dolazi do izražaja baš u proljeće kada je vrijeme za makeover koji će taj najčešće maleni kutak stana pretvoriti u pravu zelenu oazu. Dajemo vam 4 razloga za uređenje balkona koji u toplijim mjesecima može postati vaša oaza za uživanje

Zamislite buđenje uz šalicu omiljenog napitka s pogledom na teglice s najdražim cvijećem ili povrćem i sve to iz udobne ležaljke i naravno sa sunčanim naočalama na nosu. Upravo u takvu oazu možete pretvoriti svoj balkon.

Kako uložiti minimalno, a dobiti maksimalno upitali smo krajobraznu arhitekticu Željku Kolak kojoj su balkoni 'specijalnost', a njezine savjete može čitati i na blogu Moj balkon.

Namještaj za uživanje
Kako bi započeli s uživanjem na balkonu potreban vam je namještaj, njega možete pronaći pretražite li tavan i podrum gdje se možda kriju kakav stari drveni stolić i stolac ili fotelja koje sami možete preurediti uz pomoć malo boje i zgodnog materijala te pokojeg ukrasnog jastučića.

>> Mali balkon za veliki odmor

'Ne kupujte skupe garniture jer će zauzeti previše mjesta na vašem balkonu, radije odaberite sklopive stolce i stol te ležaljke u boji koje po povoljnim cijenama možete pronaći u supermarketima.

Ne kupujte skupe garniture jer će zauzeti previše mjesta na vašem balkonu, radije odaberite sklopive stolce i stol te ležaljke u boji

Tako ćete na svom balkonu uvijek imati mjesta za aktivnost koju želite, bilo da se radi o laganom ručku ili izležavanju uz omiljeno štivo', savjetuje Željka. Posebnu čar toplim večerima na balkonu dati će svijeće u različitim veličinama i bojama.

Kombinirajte trajnice s ljetnicama
Većina trajnica cvijeta od sredine proljeća do početka ljeta kada nastupa sezonsko cvijeće odnosno ljetnice. Za to vrijeme, dok ljetnice ne stasaju, trajnice će višestruko cvasti, i tako iz godine u godinu. 'Nemojte pretjerivati s trajnicama, za balkon ili terasu izaberite svega nekoliko komada ovisno o tome koliko prostora ili posuda imate.

Ako na primjer imate stabalce ili neki visoki grm u većoj tegli, trajnice posadite u podnožje, osim što ćete uljepšati prizor trajnice će zadržavati vlagu u površinskom sloju tla. I samostalno u tegli trajnice će super izgledati', savjetuje krajobrazna arhitektica Željka.

>> Pretvorite balkon i vrt u mjesto za opuštanje

Ručak po mjeri
Ručak na balkonu s pogledom na biljke koje ste sami posadili pravo je zadovoljstvo, no tek u tanjuru će vaše 'vrtlarske' sposobnosti doći do izražaja. Miris svježeg bosiljka u omiljenom jelu poseban je kada je taj zdravi začin iz vlastitog uzgoja.

Ručak na balkonu s pogledom na biljke koje ste sami posadili pravo je zadovoljstvo, no tek u tanjuru će vaše 'vrtlarske' sposobnosti doći do izražaja

'Bosiljak je začin koji najčešće koristimo u kuhinji. Tri su opcije kako ga možete uzgojiti sami. Kupite li teglicu bosiljka presadite ga u duplo veću.

Pažljivo razdvojite busen, zajedno sa zemljom na dva ili tri dijela i presadite svaki u svoju teglu. Na dno tegle stavite drenažu i nakon sadnje lagano zalijte.

Odlučite li uzgojiti bosiljak iz sjemena potražite ga u agroapotekama, vrtnim centrima ili većim supermarketima, prilikom sadnje dovoljno je staviti do 7 sjemenki u teglicu. Kupite li flance posadite jednu biljku u jednu teglu, a sadite li ih u sandučić neka razmak bude 15 centimetara', savjetuje Željka na svom blogu Moj balkon.

Uz bosiljak na balkonu možete posaditi razne začine, timijan, vlasac, peršin, ružmarin, koje koristite u kuhinji, to neka vam bude kriterij, predlaže Željka na čijem balkonu uvijek rastu njoj omiljenih pet začina.

Koktel za uživanje
Menta je odlična biljka za uzgoj na balkonu jer nije previše zahtjevna, a mirisni zeleni listići uvijek će vam biti na dohvat ruke. Danas možete pronaći nekoliko vrsta mente različitih aroma i to iz hrvatskog uzgoja, a posebno su zanimljive one s aromom jagoda ili čokolade.

Mentu posadite u teglice samostalno ili u kombinaciji s drugim biljem, pri tom pazeći na razmak.

Što je više upotrebljavate i time prikraćujete, ona će biti ljepša i bujnija. 'Jedan od razloga zbog kojih morate uzgojiti mentu na svom balkonu svakako su napitci idealni za tople, ljetne večeri - hladan čaj od mente iz kućnog uzgoja ili home made Mojito', savjetuje Željka. 'Popijte ih u dobrom društvu na svom balkonu!'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju