Male kupaonice u većini stanova predstavljaju veliki problem, jer nužne kupaonski elemente valja smjestiti u samo par kvadrata i pri tomu zadovoljiti i estetske zahtjeve. No izbor boja na zidovima, uzoraka na pločicama i sitnice poput polica i ogledala znatno mogu uštedjeti prostor i vizualno ga učiniti većim. Donosimo pet trikova za maksimalno iskorištenu malu kupaonicu

1. Ogledalo u ulozi baznog elementa
Ogledalo, umjesto klasičnog koje zauzima mjesto iznad umivaonika zamijenite s većim čija dužina seže do poda. Uz pomoć odraza u ogledalu kupaonica će vizualno izgledati veća i zanimljivija. Umjesto ormarića ispod umivaonika, unutar zida pomoću knauf ploča možete napraviti police, takvo praktično rješenje ne zauzima prostor, a rješava potrebu za smještajem sitnica.

Dugačko ogledalo, vertikalno postavljene pločice i igra bojama vizualno mogu povećati male kvadrate kupaonice

>>7 odličnih ideja za uređenje unajmljenog stana

2. Igra bojama i uzorcima
Osim bijele boje koja je nepogrešiva u stvaranju dojma veće kvadrature prostorije, jednak učinak imaju igre s različitim komplementarnim bojama. Primjerice tamna nijansa pločica bira se za pod, srednja za oblaganje kupaonskih elemenata, dok najsvjetlija ide na zidove. odlučite li se na uzorak onaj vodoravan na pločicama proširit će prostor, dok će okomiti naglasiti visinu.

3. Pametno iskorišteni kutevi
Kako bi maksimalno iskoristili svaki kvadrat male kupaonice poigrajte se s kutevima prostorije. Naime oni obično ostaju neispunjeni, a lako ih možete, uz nekoliko na mjeru izrezanih polica popuniti ili ukoliko adaptirate površinu kut  iskoristite za sještaj umivaonika.

4. Izbjegavanje masivnog namještaja
Pretrpavanje malog prostora najviše guta kvadrate, a pogotovo ukoliko donje dijelove zagušite kojekakvim policama i masivnim ormarićima. Oslobodite li prostor ispod umivaonika značajno ćete proširiti kvadrate, a osim toga kombinacija horizontalnim i okomitih pločica i tapeta učinit će isto.

5. Visoko postavljena spremišta
Razina ispod stropa u prostorijama u domu rijetko je tako dobro iskoristiva, a estetski prihvatljiva kao u kupaonici. U smještaju polica nema pravila, njima možete ispuniti i najvišu točku na zidu pa primjerice na njih pohraniti ručnike ili potrepštine koje vam nisu u svakodnevnoj upotrebi.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju