Većina balkona kod nas često su potpuno neiskorištena ili služe kao odlagalište starih stvari. Da biste to promijenili i stvorili svoj opuštajući kutak za doručkovanje, čitanje i ispijanje kave na suncu, ‘podignite’ ga s nekoliko efektnih detalja, zelenilom i odgovarajućom garniturom za sjedenje. Kako bismo vam olakšali, donosimo vam nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da što ljepše uredite ovaj zapostavljeni dio vašega doma i konačno ga pretvorite u svoj životni prostor

1. Retro je još uvijek in
Volite li stare stvari i retro stil, nabavite zaboravljeni plastični stolnjak s kariranim uzorkom. Osim što će vas vratiti u djetinjstvo, ovaj tip stolnjaka odličan je za vanjsku upotrebu zbog laganog održavanja. Posadite što više raznolikog cvijeća u lončanicama raznih boja, a za cijelokupni ‘starinski’ dojam postavite i nekoliko limenih kantica za zaljevanje cvijeća.

Poigrajte se i ukrasnim jastucima za sjednje ili preko stolice prebacite vunenu dekicu koju je nekada isplela vaša baka.

2. 'Nastavak' zatvorenog životnog prostora
Lođe su idealne za ovaj način uređenja. Kako biste izbjegli dosadan i tmuran izgled, živost možete postići bojenjem zidova u više boja. Za ovaj tip balkona preporučamo shabby chic, dakle svjetlije tonove, bijele starinske stolice i stol (možete iskoristiti i one koje već imate i s malo bijele boje dobit ćete efekt koji ste željeli).

Zasadite puzavac i postavite nekoliko lončanica s cvijećem, te ubacite detalje poput stare romantične krletke, svijećnjaka i starinskih lončića u kojima možete posaditi i mirisno začinsko bilje.

Kako biste od balkona stvorili opuštajući kutak za doručkovanje, čitanje i ispijanje kave na suncu, ‘podignite’ ga s nekoliko efektnih detalja i zelenilom

3. Tematski uređeni balkoni
Balkon možete i tematski urediti te zajednički motiv provesti kroz sve njegove elemente, od cvijeća preko boje do stila odabranih ukrasa i namještaja. Izaberete li primjerice morski sti, umjesto tende možete razapeti stari materijal od jedra, a za ukras možete korisiti i školjke te kamenčiće koje posjećaju na one iz morskog plićaka. Za miris i još bolji ugođaj zasadite mediteransko začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka ili lovora.


4. Šarmantna jednostavnost
Ukoliko niste tip od biljaka i cvijeća, a volite jednostavno, ali toplo uređenje odlučite se za nešto neobičniji dizajn stola i stolica od pune plastike. Kako biste ‘zazelenili’ svoj prostor, izaberite namještaj u toj boji. Dodatnu ‘toplinu’ dat će drveni podovi, koje možete i sami složiti.

Kupuju se u raznim dimenzijama i slažu se poput laminata. No, ukoliko vam balkon nije natkrit radije izaberite nešto skuplji, ali kvalitetniji materijal otporan na vodu.


5. Moderni minimalistički balkoni
Ovakav tip balkona ne trpi previđe detalja, boje i kiča. Materijale poput drva, metala i stakla shvatite kao imperativ ukoliko želite na taj način urediti svoj vanjski dio doma.

Možda nećete postići toplinu kao kod retro uređenja, ali dobit ćete eleganciju i jednostavnost. I ovdje su biljke dobro došle, kao i jednostavni jastuci za sjedenje, pokoja mirišljava svijeća ili aroma lampica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju