Sve buduće majke strahuju da će nečim naštetiti svom nerođenom djetetu. No gotovo je sigurno da će na kraju sve biti u redu. Magazin 'Trudna&

1. BRIGA Jutarnje mučnine izgladnjuju moju bebu
Jutarnje vas mučnine mogu oslabiti, stoga nije čudno da se brinete dobiva li vaša beba dovoljno nutrijenata. No ne brinite se. Vaše tijelo stavlja djetetove potrebe ispred vaših i štiti ga pod svaku cijenu. Pokušajte zadržati što više tekućine jer je dobra hidratacija izuzetno bitna: omogućava vašem tijelu da se lakše hrani iz zaliha koje imate u sebi.
Ipak, pazite na to koliko su teške vaše jutarnje mučnine. Ako se osjećate jako bolesno ili naglo mršavite, otiđite liječniku. Ako imate problema sa zadržavanjem tekućine, pripazite na znakove dehidracije kao što su glavobolje, suha usta, oči i koža te mokraća tamne boje i jakog mirisa.

2. BRIGA Zarazit ću se vodenim kozicama
Ako vaši prijatelji ili obitelj imaju malu djecu, vjerojatno ćete se bojati zaraze vodenim kozicama. Djeca su uglavnom nositelji tog virusa i često zarazna prije nego što itko shvati da imaju vodene kozice. Rizik da ćete se i vi zaraziti zapravo je jako malen, no ako ste zabrinuti, posjetite svoga ginekologa, koji vam može napraviti krvne pretrage i propisati terapiju antivirusnih lijekova kako bi se spriječio bilo kakav rizik za vaš i vaše dijete.

3. BRIGA Vježbanje je opasno

Nije istina. Vježbanje u trudnoći znači da ćete biti spremni i zdravi za porođaj i da ćete se lakše nositi s onim predivnim ali i jako napornim danima nakon porođaja. Ako ste redovito vježbali prije trudnoće, nećete morati previše prilagođavati vježbe novom stanju, samo vodite računa o tome da se dobro zagrijete prije vježbanja i opustite nakon njega pošto ste zbog trudničkih hormona podložniji ozljedama.
Također pripazite da se tijelo ne zagrije previše i pijte mnogo vode. Kako trudnoća napreduje, neka vježbe budu što laganije – najbolje je da osluškujete svoje tijelo. Ako prije trudnoće i niste baš bili redovita vježbačica, najbolje bi bilo da se prije posavjetujete sa svojim liječnikom. Plivanje, šetnja i prenatalna joga idealne su trudničke vježbe.

4. BRIGA Putovanje zrakoplovom naštetit će mojoj bebi
Neće ako putujete u 'sigurnom' razdoblju. Putovanje zrakoplovom u drugom tromjesečju dobra je ideja s obzirom na to da je to najmirnije razdoblje u vašoj trudnoći. Mnoge zrakoplovne tvrtke dopustit će vam putovati i do kraja 27. tjedna trudnoće ako nosite jedno dijete i nemate nikakvih komplikacija.
Nakon toga, možete na put zrakoplovom i do kraja 36. tjedna, ali samo ako imate pisanu potvrdu svojega liječnika. Ipak, neke aviokompanije imaju svoja pravila pa prije puta valja sve provjeriti. Također bi bilo dobro da planove o putu podijelite i sa svojom babicom u slučaju da postoji neki medicinski razlog da ne putujete.
Budući da let zrakoplovom podrazumijeva duže sjedenje čime se povećava rizik od venske tromboze, jako je važno da što više mičete noge i stopala. Također, pijte puno tekućine jer zrak u kabinama može dovesti do dehidracije.

Vaše tijelo stavlja djetetove potrebe ispred vaših i štiti ga pod svaku cijenu

5. BRIGA Oštri bolovi ispod trbuha znače da ću izgubiti bebu
Većina trudnica ima oštre bolove s obje strane trbuha – pogotovo u prvoj trudnoći. No to je sasvim normalno. Bolove uzrokuje rastezanje materničnih ligamenata. Ako ste jako zabrinuti, porazgovarajte s liječnikom, koji će vas sigurno umiriti.

6. BRIGA Alkoholna pića u samom početku trudnoće naštetila su mojoj bebi
Mnoge su žene popile pokoje piće prije nego što su doznale da su trudne. No samo pretjerano konzumiranje alkohola može naštetiti djetetu. Prvih nekoliko tjedana nakon začeća oplođena jajašca nisu ništa više od nakupine stanica (ćelija). Ako je alkohol naštetio plodu, vjerojatno ćete pobaciti i prije nego što uopće shvatite da ste trudni.
Od trenutka kad saznate da ste trudni, cijelo prvo tromjesečje trebate u potpunosti izbjegavati alkohol jer je to najosjetljivije razdoblje u kojem se vaša beba najintenzivnije razvija. Nakon 12. tjedna to više nije tako, no i dalje je najbolje izbjegavati alkohol. Ako se ipak zaželite malo crnog vina, onda ga je najbolje popiti uz obrok kako bi se spriječila apsorpcija alkohola u krvi. I ne zaboravite: dopušteno je samo malo, a to znači samo jedan decilitar – ali ne svaki dan.

7. BRIGA Malen trbuh znači da se moja beba ne razvija kako bi trebala
Veličina vašeg trbuha nije nužno proporcionalna veličini vašega djeteta. Ako vam je ovo prva trudnoća ili ako ste u dobroj fizičkoj formi, moguće je da su trbušni mišići jako čvrsti pa se trbuh ne rasteže koliko vaše dijete raste. Dijete možda leži niže pa je smješteno dijelom u vašoj zdjelici. U 20. tjednu obavit ćete detaljan ultrazvuk koji će vas uvjeriti da se dijete pravilno razvija.

8. BRIGA Imam čudan vaginalni iscjedak
Mnoge žene imaju povećan vaginalni iscjedak tijekom trudnoće. To ne znači da bolujete od neke infekcije koja bi mogla naštetiti vašem djetetu. Ako taj iscjedak nije rijedak i pojačanog mirisa, gotovo je sigurno da je to još jedna posljedica hormonalnih promjena u trudnoći. Da biste spriječili infekciju, preporučujemo vam češće tuširanje i nošenje laganog pamučnog donjeg rublja.

9. BRIGA Ne osjećam da se beba miče
Sve je u najboljem redu – vaše dijete ima aktivna i mirna razdoblja, kao i svatko od nas. Također je istina da svaka majka drukčije osjeća pokrete svoga djeteta. Ako oko djeteta ima mnogo tekućine, nećete često osjetiti micanje. Također, ako ste zaposleni oko starijega djeteta, vjerojatno nećete ni primijetiti. Nakon 20. tjedna, kada počnete osjećati redovite pokrete, vjerojatno ćete ih osjetiti i do desetak u razdoblju od 12 sati.
No svako je dijete drukčije i uhvatit ćete djetetov ritam u razdoblju kada ste budni. Ako ste zabrinuti, legnite i držite neko vrijeme ruke na trbuhu i vjerujemo da će vas tada beba uvjeriti da je sve u redu. No ako i to ne upali, nemojte se mučiti. Dogovorite pregled na kojem ćete poslušati srčane otkucaje svojega djeteta. Zapamtite da je u posljednjim tjednima trudnoće djetetovo kretanje smanjeno jer više nema toliko prostora oko sebe.

>> Trudnoća i porod bildaju mozak žene

10. BRIGA Dobila sam preuranjene trudove
Oko 36. tjedna trudnoće moguće je da vas trbuh počne jako stezati. No ne brinite se – to nisu trudovi nego kontrakcije koje pripremaju vaše tijelo za porođaj.
Do kontrakcija dolazi jer se donji dio vaše maternice rasteže kako bi se glavica vašeg djeteta okrenula prema dolje i smjestila u zdjelicu. Opustite se i uživajte u posljednjim tjednima sa spoznajom da vaše tijelo zna što radi i da se priprema za veliki dan.

Zanimaju nas kakva su vaša isksustva s dojenjem. Jeste li i koliko dugo dojili pišite na našem forumu, a vaša ćemo iskustva podijeliti i sa čitateljicama magazina 'Trudna&lijepa'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju