Pritišću vas rokovi, šef koji sikče vatru, a ni kolege vam ne olakšavaju situaciju? Čak i ako za život zarađujete baveći se poslom koji volite najviše na svijetu, uvijek postoji faktor koji vam onemogućava da na radnom mjestu budete potpuno zadovoljni. No, s obzirom na to da je ekonomska situacija trenutačno takva da je svaki posao dobar posao, nudimo10 savjeta kako da na radnom mjestu budete sretniji. Možda ne možete utjecati na to kako raspoloženja šefa ili na glazbeni izbor vašeg kolege, ali zato možete utjecati na vlastitu sreću.

1. Šefu recite 'da', a drugima 'javit ću ti'
Šef je najvažniji stoga vam njegove želje, molbe i prohtjevi moraju biti na prvom mjestu, ali ako vas kolega pita da mu na neradnu subotu pomognete oko projekta, recite mu da ćete razmisliti. Ako vaš odgovor bude 'ne' nemojte osjećati grižnju savjesti jer imate pravo slobodan dan provesti s obitelji.

2. Prvo napravite ono čega se najviše grozite
Posložite si radne zadatke tako da ono najteže napravite prvo, a najlakše ostavite za kraj. Na taj način nećete većinu radnog vremena provesti razmišljajući o tome koliko je taj zadatak grozan i odgađati ga do zadnjeg trena.

3. Ohrabrujte se
'Ovo je samo privremeno' i 'Ovaj posao je tek jedan korak na putu', pozitivna je afirmacija koja će vam pomoći da se lakše nosite sa stresom. Podsjećajte sami sebe da ste sami izabrali biti na ovom poslu i da vi imate kontrolu. Ne zaboravite da učite svaki dan, bez obzira koliko vam posao bio mrzak.

4. Upotrijebite maštu i duboko dišite
Sklopite oči i zamislite da ste na nekom savršenom mjestu: na tropskoj plaži, u planinama,... Kada vam svega bude previše, sklopite oči, stavite ruku na srce i nekoliko puta duboko udahnite kroz nos, a izdahnite kroz usta. Dovoljna je i jedna minuta da vam se vrate osjećaj mira i sreće.

5. Prošećite po zraku
Najbolji način da se oporavite od neugodnog razgovora ili svađe u uredu jest da prošećete po svježem zraku. Sunčeva svjetlost pozitivno utječe na raspoloženje pa će napetost i uzrujanost brzo nestati.

6. Priuštite si malu aromaterapiju
Ukoliko to ne smeta vaše kolege ili se ne protivi pravilima o sigurnosti na radu, zapalite mirišljavu svjećicu ili upotrijebite difuzor za aromaterapiju. Eterična ulja poput lavande ili naranče djeluju antidepresivno i ublažavaju tjeskobu.

7. Pronađite svrhu u onome što radite, čak i ako mrzite svoj posao
Zapitajte se na koji način pridonosite općem dobru. Netko tko radi u restoranu brine se da drugi ne budu gladni, farmaceuti pridonose zdravlju, a učitelj omogućava bolju budućnost zemlje.

8. Ispružite ruke u zrak iznad glave
Nakon dobrog rastezanja bit ćete sretniji i mirniji. Prema joga učenju, jedno od mjesta na kojem držimo depresiju i tugu su pazusi pa kada ih otvorimo te emociju nestanu.

>> Kako preživjeti na poslu kojeg ne volite?

>> 8 neugodnih pitanja na razgovoru za posao

9. Na stolu i oko računala držite stvari koje su vam drage
Fotografije djece, partnera, roditelja, psa, slika s putovanja popravit će vam raspoloženje bez obzira koliko vam je teško. Ne umanjujte niti važnost slike na zaslonu računala. Na stolu uvijek imajte nešto što vas nasmijava, na primjer igračku koja ispušta smiješan zvuk. Smijeh trenutačno odagne frustracije i ljutnju.

11. Smijte se što više!
Kad imate grozan dan, zadnje što vam je na pameti jest smijanje. No, prisilite li sami sebe na smijeh, zavarat ćete vlastiti mozak da ste sretni. Osim toga, vaš osmijeh prenijet će se i na druge. Kada se smješite drugima oni će se nesvjesno osmjehnuti i vama – sklonost oponašanju izraza lica drugih kod ljudi je prirodni refleks.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju