Hvaljena već tisućama godina, fermentirana tekućina poznata kao ocat ili kvasina otkrivena je slučajno kada su se proizvodi poput vina, piva i jabukovače pokvarili i ukiselili. Neizostavan je začin salatama, a pri spravljanju zimnice služi kao sredstvo za konzerviranje kiselog okusa.

No, jeste li znali da se ocat, naročito bijeli alkoholni i jabučni, može koristiti u mnoge druge svrhe u kućanstvu, njezi izgleda, medicini pa čak i u hortikulturi.

Ako niste, ovaj podugački popis od 15 točaka uvjerit će vas da je tako. Sigurno smo da će svatko pronaći nešto korisno, a kada vam kažemo i da je svaka od nabrojanih primjena ekološki prihvatljiva te da još i štedite, ocat će postati vaš najbolji saveznik.

1. Regenerira kosu
Možda zvuči neobično, ali jabučni ocat najbolji je prirodni regenerator kose. Uz to, uklanja uklanja masni talog s korijena i obnavlja tjeme. Šalici vode dodajte pola žlice octa, a po želji i nekoliko kapi eteričnog ulja. Prolijte po kosi i isperite. Nakon što se kosa osuši, miris octa će ishlapiti.

Mravi nisu ljubitelji octa pa mjesta na kojima ste ih vidjeli poprskajte mješavinom alkoholnog octa i vode u jednakom omjeru

2. Uklanja mrlje od znoja
Ružne mrlje od znoja ispod pazuha mogu uništiti nježnu bluzu. A koristite li antiperspirant na bazi aluminija mrlje će se još prije pojaviti zahvaljujući reakciji aluminija i soli u znoju. Prije pranja poprskajte bijeli ocat po mrljama koje će nakon pranja nestati.

3. Omekšava tkaninu
Ulijte pola šalice bijelog octa u bubanj perilice rublja i imat će učinak poput omekšivača – rublje će biti mekano, a boje neće izblijedjeti. Osim toga, ocat će ukloniti ostatke deterdženta s odjeće koju perete, ali i na perilici. Možete ga dodati i u pretinac za omekšivač, a preporučena količina je tri četvrtine šalice.

4. Liječi upaljeno grlo i štucavicu

Čaši s toplom vodom dodajte žlicu jabučnog octa i grgljajte. Nekoliko žlica meda ovu će mješavinu učiniti još ljekovitijom i neusporedivo ukusnijom. Nije potpuno jasno zbog čega ocat zaustavlja štucavicu, ali mnogi ljudi uvjerili su se u to. Stoga, kada vas uhvati slijedeći put, probajte i vi.

5. Ublažava bol u mišićima
Jabučni ocat razgrađuje mliječnu kiselinu koja se nakuplja u mišićima nakon vježbanja i koja uzrokuje bol u mišićima. Umiješajte nekoliko žlica octa u šalicu vode, namočite krpu ili komad tkanine i držite na bolnim mjestima 20 minuta.

>> 5 trikova kako sačuvati boju omiljenih traperica

6. Liječi gljivične infekcije

I alkoholni i jabučni ocat možete staviti na dio tijela zahvaćen gljivicama bilo da se radi o peruti, atletskom stopalu ili gljivicama na noktima na nogama. Imate li gljivice na nogama, svaki dan ih 30 minuta držite u otopini octa i vode u omjeru 1:5.

7. Osvježava zrak i uklanja neugodne mirise
Bez obzira radi li se o mirisu dima, kućnih ljubimaca ili plijesni, ocat i ovdje pomaže. Pošpricajte ga po prostoriji i octena kiselina upit će neugodne mirise. Možete ga koristiti i za brisanje površina koje treba osvježiti, a vrlo je koristan i za čišćenje posuda u kojima držite hranu, odnosno nosite ručak na posao koje nakon nekog vremena poprime pomalo neugodan miris.

Obrišite ih krpom natopljenom alkoholnim octom, a ako je potrebno krpu možete i ostaviti u posudi nekoliko sati kako bi upila miris.

Ulijte pola šalice bijelog octa u bubanj perilice rublja i imat će učinak poput omekšivača

8. Neutralizira začine u hrani
Gosti već sjede za stolom, a u vaš inače na daleko poznati čili ovoga ste puta dodali previše praha od ljutih papričica. Ocat spašava stvar! U jelo dodajte žličicu alkoholnog ili jabučnog octa koji će ublažiti okus. Ako je potrebno, stavite još malo.

9. Smekšava i ubija bakterije u mesu
Želite li da vaše meso bude osjetno mekše, marinirajte ga tijekom noći u jabučnom octu. Na taj način ubit ćete i bakterije, a navodno uništava i opasnu escherichia coli.

10. Tjera mrave
Ovi dosadni insekti nisu ljubitelji octa pa mjesta na kojima ste ih vidjeli poprskajte mješavinom alkoholnog octa i vode u jednakom omjeru. Ocat također uklanja mirisne tragove koje mravi ostavljaju kako bi drugim mravima otkrili izvore hrane.

11. Produžuje život ubranom cvijeću
Kako bi cvijeće u vašoj vazi duže živjelo, u vodu dodajte dvije do četiri žlice bijelog octa.

12. Suzbija korov
Zaboravite skupe herbicide pune otrovnih sastojaka – za suzbijanje korova bit će dovoljan i običan ocat, a još učinkovitiji bit će onaj namijenjen korištenju u hortikulturi koji sadrži 25 posto octene kiseline.

13. Razgrađuje hrđu i uklanja kamenac
Octena kiselina uklanja hrđu s malih metalnih predmeta kao što su šarke, matice vijka i zakovice. Stavite ih u lončić s kipućim octom, a zatim ih dobro isperite vodom kako ocat ne bi oštetio metal. Odličan je saveznik i u uklanjanju nakupina kamenca i kalcija iz tvrde vode. Možete očistiti aparat za kavu, perilicu posuđa, a ako glavu tuša namočite na nekoliko minuta u vrući, ali ne kipući bijeli ocat, ona će opet blistati kao nova.

14. Čisti staklo, plastiku, krom i podove
Otopina vode i bijelog octa uklonit će prljavštinu s polica i zidova frižidera te miris pokvarene hrane. Jaki ocat riješit će tvrdokorne mrlje sa staklenih površina, a vaš umivaonik od porculana također će ponovno zasjati.

Za čišćenje kroma napravite smjesu od octa i malo sode bikarbone, a podove operite mješavinom 1/3 alkoholnog octa, 1/3 medicinskog alkohola, 1/3 vode i tri kapi sredstva za pranje posuđa. Ocat nemojte koristiti na mramoru, granitu i površinama od škriljevca.

15. Odčepljuje slivnike i osvježava kante za smeće

Uspite ¾ šalice soda bikarobne u slivnik, a zatim pola šalice alkoholnog octa. Ostavite da djeluje pola sata te isperite s loncem kipuće vode. Isti trik možete upotrijebiti i za čišćenje kanti za smeće ili zamrznite ocat u posudici za led i sameljite ga u kantu kako biste uklonili nečistoću i miris.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju