Da novac ne može kupiti sreću više nije samo klišej, nego i znanstveno dokazana činjenica. Studija belgijskog sveučilišta u Liegeu dokazala je zašto novac uistinu nije jamstvo sretnog života

Novac umanjuje našu svijest o lijepim stvarima koje se novcem ne mogu kupiti. Uživanje u skupocjenim navikama poput objeda u restoranima, dizajnerskoj odjeći, nakitu i automobilima otežava prepoznavanje ljepote u svakodnevnim običnim stvarima poput sunčanog dana, druženja s prijateljima ili obiteljskom objedu.
Iako se čini teško, osobito u ovo recesijsko doba, život lako možete obogatiti bez ijednog uloženog novčića.

Prekovremeni kod kuće
Voljeti svoj posao nije uvjet sretnog života. Naprotiv, tajna leži u zadovoljstvu životom koji vas čeka nakon radnog vremena. Dakle, obitelj i prijatelji su ono područje koje vas čini (ne)sretnim, koliko god vam posao bio zadovoljstvo. Stoga prekovremene sate uložite radije u druženje s dragim ljudima kod kuće nego na radnom mjestu.

Aktivnosti koje vas vesele
Kad ste zadnji put bili toliko zaokupljeni nečime da ste potpuno izgubili osjećaj za vrijeme i bili uzbuđeni i sretni zbog toga što radite? Ako je to bilo dok ste kao dijete gradili kule u pijesku, bojali i crtali, vrijeme je za promjene.
Razmislite koji vas posao toliko pozitivno zaokuplja i ispunjava da se osjećate dobro dok radite – izrada nakita, šivanje, briga za vrt, kućne biljke, sport ili bilo koja druga aktivnost može vam itekako uljepšati život ako u njoj istinski uživate. Nikad nije kasno za sreću, osobito ako je ona tako lako dostupna – u malim stvarima koje vas vesele.

Dobro se dobrim vraća
Brojne dosadašnje studije dokazale su pozitivnu vezu između volontiranja i mentalnog zdravlja. Osobe koje na bilo koji način volontiraju osjećaju se bolje, korisnije i sretnije. Počnite s malim stvarima – pomozite susjedu otvoriti vrata, ponudite pomoć kolegi na poslu, skuhajte kavu nekome s kim niste u pretjerano bliskim odnosima. Svaka osoba koju usrećite samo malom gestom prenijet će zadovoljstvo i na vas. Kao što izreka kaže - samo se ljubav i sreća množe dijeljenjem.

>> 9 znakova da ste sretniji nego što mislite

>> 8 sitnica za garanciju zadovoljstva

Kriza na računu ne mora nužno voditi i do krize u našem emocionalnom životu. Potrebno je vrlo malo za sreću, samo ako je mi sami istinski želimo i uložimo malo truda da bismo došli do nje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju