Razgovori za posao vrlo su stresni. Ispitivanje o vašem životu, radnom iskustvu, sposobnostima i vrlinama mnogima je pravo opterećenje, posebno kada se za isti posao prijavi stotine ljudi sličnih kvalifikacija. Kako bi briljirali potrebno se riješiti potencijalnih prepreka koje vas mogu prikazati u najgorem svjetlu. Upravo zbog toga donosimo 4 glavne greške na razgovoru za posao koje vas mogu uništiti

Trema
Je li vam se ikada dogodilo da vam je jezik brži od misli pa izgovorite nešto što na kraju ne ispadne onako kako ste htjeli? Trema i napetost u situaciji kao što je razgovor za posao može učiniti svašta. Kako bi izbjegli šlampave odgovore ili pak one koji bi vas mogli koštati posla iskoristite prijatelje i rodbinu i izvježbajte komunikaciju kao i osnovna pitanja o sebi i svojim sposobnostima. Na taj ćete se način osjećati spremnije i sigurnije pa će samim time i trema na pravom razgovoru zasigurno biti manja.

Gledanje samo svog interesa

Najgore što možete učiniti na razgovoru za posao je ispitivati predstavnika tvrtke o svim beneficijama koje bi u slučaju da dobijete posao vama bile u korist. Pitanja o visini plaće, slobodnim danima ili korištenju službenog automobila za sada ostavite za sebe jer na taj način možete stvoriti lošu sliku o sebi kao radniku. Želite li briljirati na intervjuu radije proučite sve o tvrtki i poslu za koji ste se prijavili, a osobne interese ostavite za početak po strani.

Neprikladna odjeća
Psiholozi ističu kako je prvi dojam na razgovoru za posao možda i najvažniji, a odjeća u kojoj se pojavite na vratima ureda itekako govori o vama. Koliko god vam se činilo da je tvrtka potencijalnog poslodavca djeluje ležerno i opušteno vaš je zadatak da se odjenete najbolje što možete. To znači da u obzir dolazi jedino službena odjeća poput odijela, suknje i košulje. Izbjegavajte dekolte, sportsku ili izazovnu odjeću jer ona može poslati potpuno krivu sliku o vama.

>> 8 neugodnih pitanja na razgovoru za posao

>> Dobitna kombinacija za razgovor za posao

Neistine u životopisu
Ako vam se čini da vaš životopis izgleda siromašno te da mu je potrebna pokoja korekcija poput dodatnog fakulteta, stranog jezika ili pokoje godine radnog iskustva više, budite oprezni i pametni i zaustavite se na vrijeme. I najsitnija laž može se provjeriti bilo telefonski ili putem poznanstava, bilo raznim potpitanjima, a vi ćete se 'zakopati' sve dublje u svoje laži. Nemojte riskirati već umjesto za smišljanje laži vrijeme iskoristite za vježbanje svog nastupa kako bi najbolje prezentirali sve svoje kvalitete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju