Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj nikad nije bila veća, a svakodnevna otpuštanja i one koji još imaju posao ne ostavljaju ravnodušnima. S obzirom da je situacija takva da se gotovo svako može naći na zavodu za zapošljavanje, stalno prisutan strah za budućnost svakodnevno je prisutan.

No, otkaz ne znači i kraj svijeta, a vrlo je bitno zapamtiti da možete naći i drugi posao. Ukoliko i dođe do prekida ranog odnosa, koliko god se bezizlazno osjećali, prisjetite se kako ima i puno gorih životnih neprilika.

Vrijeme traženja može vam olakšati slijedećih pet savjeta koji će vam pomoći da lakše preživite otkaz i razdoblje dok čekate novi, a možda i bolji posao.

>> Tražite posao? Provjerite kako se pokazati u najboljem svjetlu

1. Shvatite da niste vi krivi
Gubitak posla iz raznoraznih razloga koji danas nemaju nužno veze s kvalitetom zaposlenog, već imaju s ekonomskom krizom, stvarnost je koja nas pogađa svakodnevno. Stoga je bitno shvatiti da krivica i odgovornost nije na vama već na problemima poslodavca.

>> 8 neugodnih pitanja na razgovoru za posao

Osim s partnerom i najboljem prijateljem, korisno bi bilo razgovarati i s nekime sa strane tko će vam dati objektivnu perspektivu

2. Nemojte patiti u tišini
Osjećate se osramoćeni, povrijeđeni, ljutiti, zabrinuti ste za budućnost? Sve su to normalne emocije ako ste upravo dobili otkaz. Važno je znati da vrtlog emocija ne biste trebali držati u sebi i da se ne biste trebali bojati reći drugima kako se osjećate.

Osim s partnerom i najboljem prijateljem, korisno bi bilo razgovarati i s nekime sa strane tko će vam dati objektivnu perspektivu vašega problema.

3. Radite nešto
Ustanite u cik zore i otiđite na trčanje ili brzo hodanje. Skupite sve knjige koje ste željeli pročitati i napokon im se posvetite, volontirajte, počnite pisati blog... Okupirajte se i dragim ljudima te pokušajte uživati u svemu lijepome što vas okružuje.

4. Istaknite svoje vrijednosti
Prije nego krenete pisati molbe za posao zapitajte se je li prijašnji posao bio onaj koji ste zaista željeli raditi. Prisjetite se drugih radnih mjesta na kojima ste bili i koje su vaše vještine i vrijednosti kojima biste najviše mogli pridonijeti na željenom radnom mjestu.

5. I ovo će proći
Sjetite se najsretnijih trenutaka u životu i kako ste mislili da će taj osjećaj trajati vječno, ali nije. Isto će tako proći i loše razdoblje.

Zapamtite to ako se nađete u situaciji između poslova. I što je najvažnije, nemojte se zapustiti. To će vam pomoći da zadržite realnu perspektivu na trenutačnu situaciju i da ovaj period lakše podnesete, dok vam iduća prilika za posao ne pokuca na vrata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju