Iako razlozi za bebine suze mogu biti specifične prirode, postoje pouzdani načini da je smirite i osušite njezine suze

Krećite se
Nježno kretanje poput ljuljanja može pomoći uplakanoj bebi da se smiri.

Neki stručnjaci vjeruju da se to događa zato što ljuljanje oponaša kretanje slično onome koje je vaše dijete osjetilo dok je bilo u maternici. Šetajte se po sobi i njišite se – neka se dijete osjeća ugodno i sigurno u vašem naručju.

>> Savjet dizajnera: Kako urediti sigurnu i čarobnu dječju sobu

Nježno tapšanje po stražnjici također može pomoći. Pri kraju trudnoće beba je u pravilu okrenuta glavicom prema dolje, a vaši su otkucaji srca iznad njegove stražnjice, pa bi ga to moglo podsjetiti na maternicu.

>> Kako izbjeći dječju izbirljivost nad tanjurom?

Proizvodite zvukove
Bebe dobro reagiraju na zvukove koji oponašaju šuštanje pupčane vrpce dok krv teče kroz nju: takvi ih zvukovi podsjećaju na one koje su čule dok su bile u maternici. Sušilo za kosu, usisavač, radiostatički šum ili šuštanje može djelovati smirujuće za vašu bebu.

Ne zaboravite da je bebin plač jedini način na koji ona može komunicirati s vama

Kad navrši nekoliko tjedana, možete ju početi navikavati na opuštajuću glazbu ili joj pjevati uspavanke, jer će zvuk vašega glasa djelovati veoma smirujuće na dijete.

Zamotajte ga
Čvrsto povijanje stara je tehnika umotavanja djeteta u dekicu, tako da ne može mahati uokolo nožicama i ručicama.

Takvo povijanje oponaša ugodan, zaštićen osjećaj koji je vaša beba imala dok je bila u maternici. Nekim se bebama to ne sviđa, a neke pak može smiriti i pomoći im da dulje spavaju.

Mogu se kupiti i posebno oblikovane dekice za čvrsto povijanje, s čičak-trakama za zakopčavanje, a može vam za to poslužiti i obična prozračna pamučna dekica.

No pazite da dijete ne povijate preko glavice te da ga ne povijate čvrsto kad je bolesno i ima povišenu tjelesnu temperaturu. Jednom kad dijete bude dovoljno snažno da se može samo okrenuti na trbuh, prekinite s ovom vrstom povijanja.

Kako sisanje pomaže?
Sva se novorođenčad rađa s refleksom sisanja – a neke bebe već u maternici sišu palac.

Zahvaljujući tom refleksu, bebe se mogu početi hraniti čim se rode. No to je ujedno i prirodno sredstvo za smirenje beba, pa je dojenje vjerojatno najučinkovitiji način njegova umirivanja. I dude-varalice mogu isto tako smiriti dijete. Ako dojite, najbolje je prvo uvesti rutinu dojenja pa tek tada početi navikavati dijete na dudu.

Nježni lijek
Držite dijete uza se jer će ga vaš dodir, glas i zvuk otkucaja vašeg srca uz njegovu glavicu smiriti. Ne zaboravite da je bebin plač jedini način na koji ona može komunicirati s vama – i ne zna kako drukčije može privući vašu pažnju. Pa ako plače, to je često zbog toga što vam pokušava nešto reći.

Sve dok je beba na sigurnome i ne prijeti joj nikakva opasnost, možete je ostaviti samu u sobi na nekoliko trenutaka kako biste se smirili ako ste previše frustrirani i teško se nosite s bebinim plačem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju