Iako pranje rublja i nije neka filozofija, puno se puta nađemo u situaciji da stavimo prljavo rublje u perilicu i razmišljamo kako bi ga bilo najbolje oprati. Ako ste mislili da hladna voda ne može oprati rublje ili da sortiranje odjeće prije pranja nije potrebno onda je vrijeme da vam otkrijemo nekoliko mitova o pranju rublja

Ako je odjeća jako prljava treba staviti više deterdženta
Definitivno najveći mit kojim se postiže suprotan efekt. Dodate li vašem rublju više deterdženta od preporučenog, program koji ste odabrali ne može isprati sav deterdžent što može oštetiti odjeću i izazvati alergijske reakcije na vašoj koži. Pridržavajte se pravila istaknutih na deterdžentu ili perilici rublja.

>> Napravite mirisni deterdžent za rublje od samo 4 sastojka

Odjeća se ne može dobro oprati u hladnoj vodi
Riječ je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje rublja jednako su topivi i funkcionalni u hladnoj i toploj vodi. Neki materijali se nikada ne smiju prati u toploj vodi, ali ih svejedno možete uspješno oprati. Ručnike, čarape i donje rublje svakako bi trebalo prati u toploj vodi.

Deterdženti za pranje rublja jednako su topivi i funkcionalni u hladnoj i toploj vodi

Odjeća se stisne u pranju
Ako nije riječ o osjetljivim materijalima kao što je vuna koje treba prati po posebnim uputama, odjeća vam se neće stisnuti u pranju, već u sušilici.

>> Trikovima do mekih i mirisnih ručnika

Izbjegavajte presušivanje odjeće. Koristite kraće programe za sušenje, a sušite li odjeću pored radijatora ili peći ne ostavljajte je predugo već je sklonite i spremite u ormar.

Nije potrebno razdvajati odjeću prije pranja

Ne oslanjajte se na razna sredstva i maramice za upijanje boja jer možete požaliti. Razdvajanje odjeće nije staromodan savjet, već izrazito funkcionalan postoji s razlogom. Razdvajajte odjeću na bijelu, crnu i šarenu i izbjeći ćete razočaranje zbog obojane omiljene majice.

Izblijeđenim trapericama nema spasa
Pokušajte starim izblijeđenim trapericama vratiti boju pranjem u perilici. Operite zajedno stare i nove traperice i dodajte u perilicu šaku- dvije soli. Višak boje s novih traperica mogao bi djelomično preći na one stare.

Ručnici mogu biti mekani jedino uz pomoć omekšivača

Još jedna neistina. Omekšivač za rublje će svakako omekšati vaše ručnike, ali isto tako može ih učiniti premekanim što će rezultirati manjim upijanjem te neugodnim mirisom vlage jer se sporo suše.

Uz ručnike, u perilicu dodajte dvije čiste teniske loptice ili malo octa te uobičajeni deterdžent i vaši će ručnici ostati mekani i podatni i bez omekšivača.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju