Od trenutka kada saznate da ste u drugom stanju, pred vama su najuzbudljiviji mjeseci u životu. No kada tu istu vijest podijelite s majkom, bakama i tetama, budite spremni na zatrpavanje savjetima i iskustvima. Donosimo 6 najčešćih mitova kojih se treba čuvati

Od prvog dana trudnoće, bake, tete i susjede imati će potrebu 'izbombardirati' vas s informacijama i iskustvima. No morate znati kako su većina tih informacija koje se prenose s koljena na koljeno zapravo mitovi.

S obzirom da je svaka trudnoća, kao i iskustvo na porodu drugačiji treba biti pametan jer neki mitovi o trudnicama mogu vam i naškoditi.

1. Trudnica jede za dvoje
Jedan od najčešćih mitova zbog kojeg su naše mame u trudnoći imale preko sto kilograma. Prekomjerna težina može naštetiti trudnici, a ginekolozi upozoravaju da je zapravo ženama potrebno malo više kalorija kako bi plod bio normalne težine te kako bi zadržale zdravu trudnoću, a samim tim i zdravu kilažu.

2. Predviđanje spola na 100 načina
Iako nije riječ o opasnom mitu, predviđanje spola uz pomoć ključeva, vjenčanog prstena i rupčića zapravo je smiješno i neistinito. No ipak najpopularniji mit veže se za određivanje spola po obliku trbuha.

Popularne izreke govore kako žena koje nisko nose će dobiti sina, dok one koje nose visoko sigurno očekuju djevojčicu. Oblik trbuha ne može imati veze sa spolom, već jedino s težinom djeteta. Isto vrijedi i za instinkt trudnice. Riječ je samo o snažnoj želji, a ne o predviđanju.

3. Razvoj bebe ovisi o načinu sjedenja
Mit koji govori da ako žena tijekom trudnoće sjedi prekriženih nogu, to dovodi do usporavanja rasta i razvoja bebe. Maternica se nalazi daleko od bedara, a dijete štite i kosti male zdjelic, zato drage trudnice, sjedite kako vas je volja.

4. Žgaravica određuje dlakavost djeteta
Ako trudnica ima česte žgaravice, dijete će imati puno kose. Još jedan mit koji nikako ne drži vodu, jer žgaravica jedino ima veze s povratkom želučanog sadržaja u donji jednjak, a ne s kosom.Djetetova dlakavost eventualno može biti povezana s genetikom roditelja.

5. Za loš ten majke su krive ženske bebe
Pokvari li se trudnici ten, zasigurno nosi djevojčicu. Za vaš ten nije kriva vaša nerođena kćer, već hormonalne promjene koje tijekom trudnoće mogu utjecati na poremećaj tena. No to nema veze sa spolom djeteta jer se spolni hormoni kod djeteta još niti ne proizvode.

>> 8 čarobnih osobina trudnog tijela

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

6. Malo alkohola neće naštetiti djetetu
Nebitno je o kojoj vrsti alkohola se radi, ali alkohol bi trebalo izbjegavati tijekom cijele trudnoće. Jetra fetusa nije u mogućnosti probaviti alkohol, a konzumacija može ozbiljno naštetiti nerođenom djetetu.

Više u In magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju