Neke majke odluče ostati tjedan dana kod kuće kako bi počele svoje dijete odvikavati od pelena, dok druge taj proces nastoje uklopiti u svoj svakodnevni život. Izbor je vaš, ali određivanje roka može i vama i djetetu stvoriti pritisak

Manji se broj djece može odviknuti od pelena u nekoliko dana, ostalima trebaju tjedni, čak mjeseci – što je mnogo, da ne kažemo previše, vremena da biste mogli staviti svoj život na čekanje.

Ključna stvar je organizacija. Ako vaše dijete uvijek zna gdje su kahlica ili WC, bilo da ste doma ili vani, veća je šansa da će ih i koristiti.

KAKO POČETI?
1. Odjenite djetetu gaćice i odjeću koju s lakoćom može skinuti, gdje god da se nalazi.

2. Uvedite uobičajenu rutinu odlazaka na kahlicu. Odabir točno određenog trenutka, kao što je, na primjer, odmah ujutro, nakon obroka, prije nego što izađe van, prije vožnje automobilom ili odlaska na spavanje.
Kao alternativu, možete ga posjesti na tutu u redovitim intervalima, na primjer svakih 40 minuta.

3. Pomozite mu da se opusti dok sjedi na tuti čitanjem knjige, pjevanjem pjesmice ili pričanjem.

4. Nemojte ga tjerati da ide na kahlicu. Ako vaš mališan odluči ustati s tute a da nije ništa obavio, pohvalite ga zato što je pokušao.

>> 12 poteza za povećanje dječjeg imuniteta

>> Što s klincima kada ih uhvati 'žuta minuta'?

5. Kad se uspije prvi put popiškiti ili pokakati u kahlicu, jako ga hvalite – neke mame vole djetetu dati nekakav simboličan poklončić.

6. Imajte na umu da se nezgode događaju. Nemojte ga zbog njih kažnjavati i uvijek imajte spremnu odjeću za presvlačenje.

7. Neka pranje ruku postane dio rutine odlaska na WC, s otkvačeno obojenim sapunom i dječjom stubom uz umivaonik.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju