Čišćenje stana, a pogotovo kuhinje nikad nije poželjna aktivnost tijekom vikenda ili nakon dolaska s posla. Jedan od najvažnijih kućanskih aparata koji prilikom čišćenja ne dobiva uvijek pažnju kakvu zaslužuje, definitivno je hladnjak. Kako ga vrlo jednostavno i brzo organizirati u svega pola sata?

1. Prvo pored hladnjaka stavite kantu za otpatke u koje ćete baciti svu hranu kojoj je prošao rok trajanja. Ako ste u nedoumici 'baciti ili ne', slobodno se riješite sporne hrane. Ako je niste pojeli dok je bila svježa i 'sigurna' vjerojatno nećete ni sada.

2. Kada ispraznite hladnjak očistite ga s mlakom vodom u koju ste stavili sodu bikarbonu i limunov sok.

3. Nakon što ste odlučili koju hranu zadržavate, probajte je grupirati na vama logičan način. Jedan dio hladnjaka odvojite za sir i mliječne proizvode, drugi za mesnate prerarđevine i svakako izdvojite dječji kutak koji će po mogučnosti biti u prozirnoj plastičnoj posudi kako bi klinci vidjeli što se u njemu nalazi. Ako u posudu još ubacite i kakvu šaljivu i slatku poruku možete biti sigurni da nespretne ručice neće kopati po ostatku hladnjaka.

4. Manje posude i flašice stavite ispred većih staklenki kako biste bolje vidjeli što uopće imate u hladnjaku. Preporucljivo je i hranu starijeg datuma staviti ispred svježijih namirnica kako biste prvo uočili njih, a ne hranu koja jos može stajati u hladnjaku.

5. Voće i povrće najbolje je držati u plastičnim pretincima na dnu uređaja koji su za to i predviđeni. Tamo se zadržava dovoljna količina vlage, a ograničava se ulazaka kisika koji utječe na kvarenje voća i povrća. Prije mego li ih pohranite svakako ih operite, dobro posušite i spremite u plastične vrećice.

6. Banane nije potrebno držati u hladnjaku kao niti citruse (naranča, limun, limeta, mandarina) čija voštana površina onemogućuje gubitak vlage. Suprotno općem mišljenju, krumpir i krastavci smiju biti na sobnoj temperaturi.

7. Koristite li integralno brašno, čuvajte ga u hladnjaku kako ne bi užeglo. Bijelo brašno slobodno možete čuvati u kuhinjskom ormariću.

8. Iako se posuda za jaja nalazi s unutarnje strane vrata hladnjaka, njih je poželjno držati u kutiji u unurašnnjosti uređaja. Otvaranjem vratiju ona se izlažu svjetlu i toploj temperaturi što može doprinijeti bržem kvarenju namirnice.

>> 5 najprljavijih mjesta u kuhinji

>> Daljinski upravljač i vrata hladnjaka leglo su bakterija

9. Buditi redoviti u čišćenju hladnjaka. Tako ćete svoju prehranu imati pod većom kontrolom, a i kućni budžet će vam biti zahvalan. Ako bi svaki tjedan, na primjer, bacili jedan jogurt te ostatke sira i narezaka, to bi vaš novčanik osjetio jednom uskraćenom novčanicom od 20 kuna, a budžet s 5 papirnatih novčanica od 200 kuna što znači nevjerojatnih 1.000 kuna godišnje. Ako tome pridodamo i ostale namirnice koje završe u košu za smeće, dolazimo do iżnosa dostatnog za saniranje minusa na računu kojeg se već mjesecima pokušavate riješiti ili pak za wellness putovanje s prijateljicama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju