Ako ste ponosna vlasnica najboljeg čovjekova prijatelja ili pak razmažene kućne mica-mace, došlo je vrijeme da svog ljubimca počnete pripremati za dolazak najnovijeg člana obitelji

1. Upoznajte moguće opasnosti
Ako vaš kućni ljubimac pripada čudesnom svijetu mačaka, morate biti posebno oprezni dok ste trudni. Mačji izmet može biti dom parazita koji uzrokuje toksoplazmozu, infekciju vrlo opasnu za razvoj vaše bebe.

2. Zaštitite se
Rabite rukavice kada mijenjate pijesak u mačjem wc-u i temeljito perite ruke. Rukavice će vam trebati i ako radite u vrtu, a svojoj maci morat ćete zabraniti pristup kuhinji.

3. Uvedite svog ljubimca u svijet beba
Tijekom trudnoće upoznajte svog ljubimca s drugim malim bebama i djecom kako bi se osjećao ugodnije u takvom šmrkavom društvu. To je i dobar način da vidite kako se ponaša prema malim ljudima.

4. Pripremite bebin kutak
Olakšajte si život i na vrijeme naučite svog ljubimca da je za njega pristup dječjoj sobi do daljnjega zabranjen. Kad beba dođe, vaš će čupavac znati gdje mu je a gdje nije mjesto.

5. Utvrdite dresirano gradivo
Posvetite se svom psu i utvrdite gradivo – mora znati što znači 'dolje', 'miran' ili 'sjedi'. Uz dresiranoga psa osjećat ćete se puno sigurnije.

6. Planirajte unaprijed
Provjerite je li vaš ljubimac primio sva potrebna cjepiva za tu godinu. Na taj ćete način izbjeći gnjavažu koju sa sobom nosi posjet veterinaru s mačkom u jednoj a bebom u drugoj ruci.

7. Naučite psa da se igra sam
Naviknite svog ljubimca da bude sam. Kada otkrije način da se sam zabavi, neće se osjećati zapostavljeno ako vi mijenjate pelenu u drugoj sobi.

8. Upoznajte ih polako
Kada beba stigne kući, držite psa na uzici i pustite ga da je isprva promatra sa sigurne udaljenosti. Postupno mu dopustite da se približi bebi, ali ih ne ostavljajte same u sobi. Važno je da budete smireni kad je vaš ljubimac blizu djeteta; životinje osjećaju vašu nelagodu pa i same postanu nemirne.

9. Kad beba zaplače
Ako beba počne plakati dok je vaš ljubimac u sobi, odnesite je u drugu prostoriju. Nepoznati glasni zvukovi mogu uplašiti i uznemiriti pse i mačke – nemojte riskirati.

>> Je li vaš život spreman na bebu?

>> 6 stvari koje vas kućni ljibimac može naučiti o vezi

10. Odvojite vrijeme za svog ljubimca
Zna se tko je odsada na prvome mjestu, no to ne znači da smijete potpuno zapostaviti svog ljubimca. Odvojite svaki dan barem malo vremena za četveronožnog člana obitelji. Ne kaže se uzalud 'ljubomoran k'o pas' – ljubimac koji se osjeća voljeno bolje će prihvatiti 'konkurenciju'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju