Zadar ove godine uistinu proživljava čarobno ljeto u što su se uvjerili domaći stanovnici i njihovi gosti koji se iz večeri u večer vračaju na Forum gdje uživaju u spektaklu pod nazivom 'Čarolija Izraela – ljeto u Zadru'

Jučerašnju predstavu koreografa Baraka Marshalla 'Rooster' u sklopu kulturne manifestacije 'Čarolija Izraela – ljeto u Zadru', posjetio je i slavni oskarovac Branko Lustig, koji se oduševio atmosferom na Forumu i odličnom izvedbom plesača centra Suzanne Dellal i Izraelske opere.

Pijetao Baraka Marshalla u Zadru!
Inovativan spoj plesa, glazbe, elemenata opere i smijeha u svjetski poznatoj izvedbi 'Rooster', koreografa Baraka Marshalla i u koprodukciji plesnog centra Suzanne Dellal & Izraelske opere, zasigurno će oduševiti ovaj utorak u 22.00 sata sve gledatelje na Forumu u gradu Zadru.

Riječ je o uistinu zanimljivom i neobičnom komadu koji izvodi 12 vrsnih plesača u vrhunskoj tjelesnoj formi s opernom pjevačicom Liliom Gretsovom. 'Rooster' ili pijetao na hebrejskom 'Gever' istovremeno znači i muškarac, koji je u ovoj predstavi tih, povučen i ljubazan, no nitko ne obraća pozornost na njega, pa tako nitko neće niti primijetiti kada umre. Marshall želi prenijeti poruku kako postoji samo jedan život te ga moramo uzeti čvrsto u svoje ruke i ispuniti sve želje i zacrtane ciljeve. 'Roostera' opisuje istovremeno kao divljeg i ranjivog.

Kazalište, opera i ples u predstavi postaju zavisni nerazdvojni elementi, a 'Rooster' svojim umjetničkim izražajem podsjeća na grčku mitologiju, Beckettovo djelo 'U iščekivanju Godota', priče iz Biblije i kratku priču izraelskog pisca Y.L. Peretza 'Bontsche the Silent'.

Tema djela ispričana je kroz nastup dvanaest plesača koji su puni energije i eksplozivnosti te priču prenose putem pokreta publici. U pokretima se, kao lajtmotiv cijele predstave, koriste sitni pokreti ruku plesača koji umjesto glasa simuliraju njihove riječi te vode radnju od početka do kraja djela s različitom dinamikom prema završnom vrhuncu.

Barak Marshall je američki koreograf i pjevač, sin proslavljene jemenitske umjetnice Margalit Oved koja je na sina prenijela žar spram plesa, glazbe i kazališta. Svoju karijeru započinje u Americi, no vraća se u Izrael gdje postaje najinovativniji koreograf i plesač koji kombinira elemente folklora, pogotovo utjecaja Mizrahi kulture u kojoj je i sam bio odgajan te modernog izražaja. Uz 'Rooster' Marshall je svjetski poznat i po djelu 'Monger'.

Glazbeni i plesni spektakl oduševio Zadar
Nedjelja je na zadarskom Forumu bila u znaku glazbe i plesa. Nakon nastupa zbora Hakol Yechasi Zadar je očarala plesna skupina Sheketak.

Glazba i pjevanje jedan su od najvažnijih elemenata
izraelske kulture, koju su građani Zadra i njihovi turisti imali prilike upoznati kroz nastup zbora Hakol Yechasi koji je dio umjetničke skupine Hora Jerusalem te je izabran za
službenog ambasadora glavnog grada Jeruzalema i Izraela na različitim manifestacijama.

>> Kupaći kostimi koje bismo voljeli vidjeti na našim plažama

>> Doris Pinčić: Prozirna haljina za zadarsku čaroliju

Ansambl izvodi repertoar različitih tradicionalnih izraelskih folklornih koreografija, suvremenog izraelskog plesa te izraelskih i stranih pjesama već preko pedeset godina.

Zbor Hakol Yechasi sastoji se od brojnih članova, koji su u privatnom životu sasvim nekih drugih profesija, pa je tako zbor sastavljen od doktora, odvjetnika, profesora, državnih
službenika te još mnogih drugih zanimanja, različitih generacija. Zajednička nit vodilja svim članovima je ljubav prema Izraelu i kulturnom nasljeđu te židovskoj i internacionalnoj glazbi.

Umjetnički direktor zbora, skladatelj Adi Hayat, zahvaljujući svojoj energiji i talentu postigao je zajedno sa zborom odlične rezultate.

Ovacije za plesnu skupinu Sheketak
Plesnu skupinu Sheketak osnovali su Zahi Patish i Danny Rachom 1997. sa samo 5 muških plesača, koji su na nastupima kreirali predstavu od žive glazbe i pokreta. Danny Rachom bavi se glazbom i plesom od malena, no proslavio se kao koreograf nakon boravka u New Yorku i pohađanja plesnog centra Broadway kad je postao jedan od najtraženijih koreografa specijaliziranih za hip hop i ulične plesove.

Sheketak je zajednički projekt vrsnih plesača i poznavaoca ritma, koji modernim i inovativnim koreografijama objedinjuju glazbu, ritam koji sami proizvode te plesne sekvence u različitim stilovima poput brakedancea, stepa, hip hopa i mnogih drugih.

Danas plesna skupina Sheketak broji dvadeset plesača i nastupa s bogatim repertoarom predstava u preko dvadeset i pet zemalja. Jednako tako često surađuju s drugim umjetnicima, posebice kazalištima na različitim projektima poput predstave 'Kralj Salomon', koji su izveli u suradnji s kazalištem 'Habima' te osvojili 'Best Musical Award' 2005. godine. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju