Kako bi budućim majkama približila veliki događaj koji mijenja život, magazin 'Mama&Beba' pitao je one koje su prošli slatko iščekivanje te porođaj da otkriju svoja iskustva i neočekivana otkrića na koja ih nitko nije upozorio

1. Termin nije zapisan u kamenu
Svi su mi govorili da beba možda neće stići baš onda kad je predviđen termin, ali ja to jednostavno nisam prihvaćala. Zabilježila sam datum u svoj rokovnik i odbrojavala minute. No, taj dan je prošao i ništa se nije dogodilo. Zatim se isto dogodilo i idući dan. Moje se dijete na kraju rodilo sa sedam dana zakašnjenja, a imala sam osjećaj da čekanje traje cijelu vječnost. Bilo mi je dosadno, bila sam frustrirana i plačljiva; da sam slušala što su mi ljudi govorili, možda bih bila daleko opuštenija. Anamarija (27), mama Luke (3)

2. Vodenjak može puknuti na bezbroj načina – ili ne mora uopće
Kad sam bila trudna s prvim djetetom mislila sam da ću osjetiti mlaz kad mi pukne vodenjak i da će onda početi trudovi. Bila sam u krivu. Kad sam prenijela trudnoću već pet dana umjetno su mi potaknuli trudove i obavili amniotomiju, tijekom koje su potaknuli pucanje vodenjaka malenom kukom koja je izgledala kao igla za kukičanje. S mojim drugim djetetom osjetila sam lagano curenje tekućine dok sam se smijala.  Ana (38), mama Elene (7) i Gorana (1)

3. Trudovi: Očekujte neočekivano
Mislila sam da će prvi trudovi biti poput menstrualnih bolova i da ću osjetiti tek stezanje u trbuhu. Nije bilo tako: cijeli sam dan osjećala pritisak u donjem dijelu, baš kao da moram na totalet. Sve druge žene koje znam osjetile su sve svoje trudove na leđima. Budite spremni da ćete osjetiti bol na način koji vam možda niti ne bi pao na pamet. Katarina (33), mama Marije (10 mjeseci)

>> 8 čarobnih osobina trudnog tijela

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

4. Vaš porođaj možda neće ići prema planu, i to je u redu
Da se barem nisam mučila smišljajući plan porođaja, jer jednostavno ne možete predvidjeti što će se dogoditi dok budete rađali. Željela sam porođaj u vodi, bez ikakvih sredstava protiv bolova. No, kad sam stigla u bolnicu nije bio slobodan niti jedan bazen, pa je ta opcija otpala. Moj je porođaj išao sporo i nakon 15 sati ja sam bila potpuno iscrpljena i preklinjala sam za epiduralnu. Nikad ne bih u svoj plan porođaja upisala sredstvo protiv bolova, ali na kraju se pokazalo da je to bilo najbolje za mene. Marijana (28), mama Tina (4 mjeseca)

5. Osjećat ćete se kao da ste na vrhu svijeta
Porođaj je bio najteža stvar koju sam ikad napravila. No, na kraju svega, kad sam svoje sićušno dijete stavila na grudi da ga nahranim i shvatila što sam postigla, osjećala sam se kao boginja. Katja (26), mama Ele (18 mjeseci)

6. Ne morate stiskati zube i trpiti
Nitko vam neće dati medalju zato što ste odbili sredstvo protiv bolova. Ako želite lijekove, zatražite ih. Karolina (35), mama Hrvoja (1)

7. Izgled nije najvažniji

Da barem nisam provela cijelu vječnost birajući spavaćicu, depilirajući se, pakirajući make-up. Jer nakon sedam sati rađanja nisam mogla manje mariti za to kako izgledam. Lucija (33), mama Jelene (4) i Jane (6 mjeseci)

8. Brzo ćete zaboraviti bolove
Čim čujete bebin plač, svi bolovi porođaja će nestati u trenutku. Od te sekunde nadalje mislit ćete samo na svoje divno dijete. Sara (37), mama Anje (17 mjeseci)

9. Nemojte zaboraviti disati
Slušajte upute primalje dok vam govori kako disati. Kad vam je tijelo potpuno iscrpljeno od bolnih trudova jako je teško zadržati pravilno disanje. No, bol postaje podnošljivija – a i vi ćete se osjećati snažnije i kao da imate sve pod kontrolom – ako cijelo vrijeme budete ispravno disali. Paula (30), mama Tomislava (5 mjeseci)

10. Može proći dosta vremena dok ne dobijete sredstvo protiv bolova
Ako je u bolnici samo jedan anesteziolog, a puno žena želi sredstvo protiv bolova, možda ćete morati pričekati – posebno ako znate da davanje svake epiduralne traje 20 minuta.
Laura (25), mama Tee (14 mjeseci)

11. Ne očekujte najgore
Imam nekoliko prijateljica koje su prošle dug i traumatičan porođaj, pa sam pretpostavila da je to normalno. No, rađanje uopće nije tako strašno. Trudovi su bili užasni, ali znala sam da neće trajati zauvijek, a imala sam osjećaj da je svaki 'koristan', posebno oni pred kraj. Nakon što se Ina rodila osjećala sam se zdravija no ikad, potpuno budna i ekstatična zbog onog što sam postigla. Manuela (27), mama Ine (1)

12. Svog ćete partnera gledati u novom svjetlu
Rodila sam carskim rezom i moje su dijete dali najprije u ruke mom suprugu. Dok sam ga gledala kako nježno mazi našeg sina shvatila sam da me s tim čovjekom veže neraskidiva veza i da će tako biti do kraja mog života, bez obzira na sve. Gabrijela (29), mama Noe (15 mjeseci)

13. Za ljubav treba vremena
Kad sam prvi put primila svoje dijete, očekivala sam da ću osjetiti nalet ljubavi, kao da će me pogoditi munja. Kad se to nije dogodilo, osjećala sam se krivom, kao da sam najgora majka na svijetu. Tu vezu s mojom bebom ostvarila sam, ali tek nekoliko tjedana kasnije. Viktorija (28), mama Antonije (2)

14. Od porođaja možete iznimno ogladnjeti

Moj porođaj je trajao 17 sati i do trenutka kad se moja beba rodila ja sam bila stravično gladna. Moj suprug mi je donio dva peciva s hrenovkom, sendvič i dvije čokoladice nakon što je sve bilo gotovo, a meni se činilo da je to dar s neba. Helena (32), mama Alena (3 mjeseca)

15. Voda koja život znači
Moj prvi porođaj trajao je 12 sati, a nisam znala da tijekom tog vremena ne smijem piti vodu. Spasila me tada bočica s raspršivačem kojom sam lice prskala vodom. Osim toga, usne su mi zbog nedostatka vode bile potpuno suhe i ispucane, pa mi je pomogao i balzam za usne koji sam svako malo nanosila na usne. Ivana (35), mama Dina (8) i Laure (6)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju