Ako vas je budilica ujutro podsjetila kako je vrijeme za početak dana u kojem ćete biti prava 'multitasking' heroina koja se brine da su djeca u svakom pogledu zbrinuta, a svi poslovni zadaci izvršeni, mi ćemo vas podsjetiti da je danas vaš dan.

Iako će većina žena na pitanje jesu li feministice odmahnut rukom, nezainteresirane na značenje riječi tog pojma koji se s vremenom mijenjao i banalizirao, do stupnja raspravljanja o problemu trebaju se žene depilirati ili ne, sve će se one složiti da žene u društvu trebaju imati jednaka prava kao i muškarci.

Ne zato što su istih, već jednakih sposobnosti u obavljanju svih uloga u društvu kao i muškarci.

Kada se u drugoj polovici 19. stoljeća počela zahuktavati borba za ono što danas uzimamo zdravo za gotovo, žene nisu imale pravo glasa na izborima. Nisu mogle podnijeti tužbu niti se braniti na sudu. Nakon razvoda nisu imale pravo skrbništva nad djecom, dok su institucije visokog obrazovanja za njih imale zatvorena vrata.

Kuhanje, pranje, briga o suprugu i slabo plaćeni poslovi bile su njihove jedine društveno prihvatljive aktivnosti. Sve što je izlazilo iz tih skučenih okvira bilo je neprihvatljivo i potpuno neprimjereno.

Današnji modni velikani mogu biti ponosni na svoje povijesne kolegice, jer upravo su žene zaposlene u proizvodnji obuće i tekstila 8. ožujka u New Yorku krenule u demonstracije koje je rastjerala policija.

Nejednaka zastupljenost žena na visoko pozicioniranim i rukovodećim mjestima, kao i manje plaće te ostali oblici diskriminacije i dalje su dio svjetske, pogotovo hrvatske svakodnevice.

Dva mjeseca kasnije, nepokolebljivo su osnovale svoj sindikat, a organizirani prosvjedi su se na taj datum održavali i narednih godina. Najpoznatiji je bio onaj 1908. godine kada je na ulicama 15.000 žena tražilo bolje uvjete rada, pravo glasa te bolje plaće.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Već sljedeće godine Međunarodni dan žena proslavili su milijuni ljudi.

Nejednaka zastupljenost žena na visoko pozicioniranim i rukovodećim mjestima, kao i manje plaće te ostali oblici diskriminacije i dalje su dio svjetske, pogotovo hrvatske svakodnevice.

Ali od prvih koraka protiv oslobađanja predrasuda, žene su prevalile popriličan broj teških i zahtjevnih maratonskih utrka. Ponekad je trebalo malo duže za dolazak do cilja, a neki se putovi tek trebaju otkriti i prevaliti.

Nećemo vam reći da se danas morate boriti za svoja zaslužena prava. Danas neka vam čestitaju što ste potomak jedne od onih neustrašivih žena koje su se usudile pobuniti protiv nečega toliko neprirodnog i neutemeljenog. Prihvatite cvijet, čestitku, i ako vam se posreći i mali dar pažnje.

A za svoja se prava borite svih ostalih 364 dana u godini.

Sretan vam Dan žena!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju