Današnji dječaci ranije ulaze u pubertet nego generacija njihovih očeva, a razlika je gotovo godinu dana. Genetski, nutritivini, pa čak i obrazovni čimbenici mogu biti uzrok razvoja današnjih generacija

Raniji ulazak u pubertet nije samo rezerviran za djevojčice, za koje je već dokazano ranije seksualno sazrijevanje nego u prijašnjim generacijama.

Istraživanje su proveli stručnjaci iz medicinskog centra Cedars Sinai iz Los Angelesa na osnovu podataka 6,200 zdravih dječaka današnje generacije i istih podataka prikupljenih 70-ih godina.

U oba slučaja dječacima se mjerila visina, težina, veličina testisa, te duljina i opseg penisa.

'Studije napravljene prije nekoliko desetljeća pokazale su da se najveći napredak u seksualnom razvoju zbiva između 13. i 16. godine', rekao je voditelj istraživanja Fnu Deepinder. 'Podaci o današnjim dječacima pokazuju da je taj napredak sada pomaknut na dob od 12 do 15 godina', dodao je.

Dječacima spolovila počinju rasti odmah poslije rođenja i taj proces traje do punog seksualnog sazrijevanja. Rast testisa bitnije počinje tek od 11. godine, ali u oba slučaja najbrži razvoj zbiva se od 12. do 16. godine. Najveći napredak u tjelesnom rastu odvija se između 12. i 14. godine.

Studija je također pokazala da su dječaci iz 70-ih godina u toj dobi imali relativno manje genitalije od modernih dječaka, ali je ta razlika nestala oko 17. godine.

>> Djevojčice ulaze u pubertet već sa 7 godina

Deepinder kaže da bi genetski, nutritivini, pa čak i obrazovni čimbenici mogli stajati iza ranijeg razvoja današnjih generacija, ali nije poznato kakav utjecaj raniji pubertet ima na muško zdravlje. Također nije istraženo postoje li kakve razlike u tome u populacijama iz različitih dijelova svijeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju