Predstavnici dm-a i Kliničko bolničkog centra Zagreb, uz podršku partnera Doma TV-a predstavili su društveno odgovornu Inicijativu 'Tu ljubav znači više' kojom su najavili završnu fazu prikupljanja sredstava za kupnju prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj

Nabavom uređaja koji iz samo nekoliko kapi krvi novorođenčadi otkriva široki spektar različitih prirođenih i nasljednih metaboličkih bolesti, dm će osigurati temeljni preduvjet za provođenje proširenog novorođenačkog probira u Hrvatskoj. Inicijativu je podržalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatsko pedijatrijsko društvo.

Novorođenački probir je sustav organiziranog pretraživanja cjelokupne novorođenačke populacije za rijetkim i teškim prirođenim bolestima što donosi dobrobiti pojedincu i zajednici.

Međunarodno je prepoznat kao vitalni dio zdravstvene zaštite jer otkriva bolesti u vrlo ranoj fazi razvoja, a primarni cilj novorođenačkog probira jest rano prepoznavanje i liječenje bolesti kako bi se smanjila smrtnost, obolijevanje i invalidnost u djece.

'Za uvođenje proširenog novorođenačkog probira kao vitalnog dijela zdravstvene zaštitite ključna je bliska suradnja i zajednički rad širokog spektra stručnjaka, državnih i privatnih institucija, sveučilišta, roditelja. Naša zajednička misija je rano otkrivanje i pravodobni početak liječenja djece koja boluju od više od petnaest bolesti koje se do sada nisu mogle otkriti. Zahvaljujući humanosti dm-a i njegovih partnera, kao ključnih suradnika u uspostavljanju infrastrukture proširenog probira, danas smo blizu realizacije svoje misije', istaknuo je ravnatelj KBC-a Željko Reiner.

U Hrvatskoj se novorođenački probir za sva rodilišta provodi centralno u okviru aktivnosti Referentnog centra za genetiku i metaboličke bolesti djece Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, koji je dio Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Program se počeo provoditi 1978. godine testiranjem na fenilketonuriju, a od 1985. i na prirođenu hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlijezde). Do 2009. godine tim putem spriječeno je 164 slučajeva umne zaostalosti i tjelesnog oštećenja kod djece s fenilketonurijom te kod 206 djece s prirođenom hipotireozom.

U skladu s dobrobitima koje donosi novorođenački probir u Hrvatskoj te prošireni probir u svijetu, KBC Zagreb započeo je uspostavu infrastrukture neophodne za provođenje proširenog probira i u našoj zemlji.

Prvi, izuzetno važan korak je upravo nabava tandemskog spektrometra, kako bi se neposredno nakon rođenja djeteta, u svakom rodilištu u Hrvatskoj, uzeo uzorak krvi iz djetetove pete i poslao u Laboratorij za primarno traganje u KBC-u Zagreb gdje će uređaj biti smješten, a otkrivat će sumnju na više od petnaest prirođenih bolesti.

Inicijativom 'Tu ljubav znači više', kojoj se priključio i partner Doma TV, dm ulazi u posljednju fazu prikupljanja sredstava. Tijekom siječnja 2011., za kupnju babylove ili Pampers pelena u dm-u, donira se po 10 kuna za nabavku ovog dijagnostičkog uređaja vrijednog više od 1,8 milijuna kuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju