Uređenje životnog prostora izazov je u kojem je dobro poslušati riječ stručnjaka. Iako smo skloni vjerovati kako sve možemo sami, krajnji rezultat nije nam uvijek po volji. Kako bi boravak u stanu bio pravo zadovoljstvo naša suradnica, dizajnerica interijera Bosiljka Antolković pomaže prijedlozima i savjetima

Veliki broj stanova ima jedan prostor u koji je potrebno smjestiti dnevni boravak i blagovaonicu. Uglavnom su to manji kvadratni ili pravokutni prostori koji imaju nekoliko vrata, staklenu stijenu, po mogućnosti i još koji stup od vertikale i sl. Sve to diktira i gdje će što stajati u prostoru.

Zato ćemo u ovom članku pogledati kako se može urediti jedan prostor veličine 20 četvornih metara te namjene i to na dva načina, jer svatko od nas ima različit ukus, neki cijene minimalizam i monokromatski način uređenja, a drugi toplije, vintage i nešto otkačenije prostore.

Verzija 1
Ovaj stil uređenja dosta je strog i čist. Okosnicu mu čine bijeli zidovi, tamni wenge namještaj i narančasta cigla kao detalj koji podiže svojom toplinom, a istovremeno ne opterećuje prostor. Crveni detalji poput fotelje, tepiha i barskih stolica također unose toplinu.

U ovoj je verziji prostor organiziran na način da imamo mali pregradni šank koji vizualno odvaja prostor za blagovanje od dnevnog boravka, a koji se naslanja na zid koji je oličen bojom za ploče te se na taj način na njega mogu ispisivati poruke ili zgodni citati. Šank je zgodno mjesto za jutarnju kavu ili večernji koktel, prelistavanje novina i sl.

Boravak je organiziran oko niskog kvadratičnog stolića. Kutna sofa od smeđe kože pokriva dio zida te šank,a nasuprot njoj smještana je crvena kožna fotelja jednostavnog oblika.

Zadovoljna.hr donosi vam ideje i savjete stručnjaka za uređenje ili osvježenje prostora u kojem živite

Umjesto klasičnih elemenata za TV, izveden je zid u knaufu na centralnom zidu debljine cca 20 cm. U njemu se nalaze svi izvodi potrebni za TV, a također i reflektorice, dok je ispred njega omanji ormarić. Dubina tog 'ispupčenja' odgovara dubini polica smještenih na dijelu zida obloženog ciglom.

Blagovaonica je smještena odmah do vrata od kuhinje i vrlo je jednostavnog oblika. Wenge stol i plastični stolci ispred dijela zida obloženog ciglom kao poveznice s prostorom dnevne sobe.

Verzija 2
Nešto manje minimalistička verzija, kombinacija dvije boje u nekoliko tekstura, zelene i ljubičaste odiše pomalo vintage stilom u kombinaciji s modernim elementom izvedenim od medijapana tako da s obje strane ima police koje se, gledajući frontalno, niti ne vide.

Dvije različite tapete iz iste kolekcije nadopunjuju se na zidovima. Kod ovakvog miksanja tekstura i uzoraka bitno je paziti da se radi o istim tonovima boja. Boja namještaja uglavnom je bijela u nekim slučajevima kombinirana s lila.
Zeleni tepih daje kontrast podu, a stakleni stolić na njemu praktički je nevidljiv.

Manja sofa ne opterećuje prostor, a police iznad nje popunjene sitnicama dodatno ga uveseljavaju. I opet imamo mali šank koji ovaj put ne odjeljuje prostor, već ga povezuje.
Na ovom mjestu komotno bi mogao i stajati poličar za knjige ukoliko postoji potreba za većom bibliotekom ili radni stol.

Blagavaonica je ponovno vrlo jednostavna, ovaj put s ovalnim stolom koji ne djeluje tako strogo i drvenim bijelim stolcima. Ovdje bi bilo zanimljivo i da je svaki stolac drugačijeg oblika, a povezuje ih bijela boja.

Ove dvije verzije prostora prikazuju samo neke od mogućnosti uređenja ovog prostora. Prostor je potrebno prilagoditi ljudima koji ga nastanjuju i njihovim potrebama te načinu života.

Dobro je znati da je dnevna soba mjesto gdje provodimo zaista dosta svog slobodnog vremena te ga ne treba pretrpati suvišnim namještajem kako bi se tu osjećali što ugodnije.

Savjetuje: Bosiljka Antolković, dizajnerica interijera


 


 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju