Okrugli stol na temu 'Navike i učestalost doručkovanja kod djece' okupio je stručnjake iz područja školske medicine, predškolske skrbi i nutricionizma

Na okruglom stolu sudjelovale su dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc.dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl. ing. nutricionizma, gospođa Ljiljana Vučemilović, glavna sestra Dječjeg Centra Sunce te koautorica priručnika Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi i prof.dr.sc. Ines Panjkota Krbavčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Zagreb.

>> 10 ukusnih i laganih ideja za doručak

>> Tek 64 posto građana Hrvatske doručkuje svaki dan

Govornicima se pridružila i poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović koja je zaštitno lice Nestlé Nesquik žitarica.

U sklopu prve teme okruglog stola: Navike djece i status uhranjenosti s posebnim naglaskom na učestalost doručka, sudionicima su prikazani rezultati istraživanja za 2009/2010 'Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi'. Prema rezultatima istraživanja u Hrvatskoj radnim danom uvijek doručkuje tek 59 posto učenika i 54 posto učenica, a vidljiv je i trend prema kojemu, kao i prethodnih godina, s porastom dobi sve manje djece doručkuje.

U sve tri ispitivane dobne skupine djevojčice su doručkovale manje od dječaka, tako da u dobi od 15 godina tek svaka druga djevojčica (48 posto) redovito doručkuje radnim danom. Također, svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 66 posto dječaka i 63 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 62 posto dječaka i 60 posto djevojčica u dobi od 13 godina te 63 posto dječaka i 55 posto djevojčica u dobi od 15 godina, iz čega je vidljivo kako se kod djevojčica nezadovoljstvo tjelesnom težinom povećava s dobi.

U sklopu druge teme okrugloga stola: Znanstveni dokazi važnosti navike doručka u djece, sudionici su govorili o utjecaju doručka na zdravstvene aspekte u djetinjstvu i odrasloj dobi te zaključili kako je redoviti doručak navika koja pridonosi optimalnom zdravlju cijele obitelji, uzevši u obzir kako djeca koja doručkuju imaju bolju koncentraciju, postižu bolje rezultate na testovima te lakše održavaju normalnu tjelesnu masu, a izostavljanje doručka dovodi se u vezu s općenito neadekvatnom prehranom i pojavom kroničnih bolesti.

Sudionici okrugloga stola naglasili su kako se navika redovitog doručkovanja stječe već u djetinjstvu, stoga roditelji svojim primjerom trebaju pokazati djeci kako započeti uspješan dan.

Glavni zaključci okruglog stola
• za zdravi doručak potrebno je odabrati nutritivno vrijedne namirnice poput peciva ili žitnih pahuljica od cjelovitog zrna, mlijeka i mliječnih proizvoda (ili drugih visokovrijednih izvora proteina i kalcija) te voća ili voćnog soka
• različita istraživanja istaknula su jedan zajednički trend – uloga roditelja je neupitna, a roditelj koji doručkuje svojim primjerom ima izuzetno velik i pozitivan utjecaj na razvoj te dobre navike kod djeteta
• redovitost doručka kao temelja izbalansirane prehrane igra ključnu ulogu u prevenciji najznačajnijeg javnozdravstvenog problema, a to je debljina
• iznimno je važno ulagati stalne napore u edukaciju o pravilnoj prehrani te važnosti doručka, poglavito u dobi rasta i razvoja
• institucije (vrtići i škole) igraju vrlo značajnu ulogu u razvoju navike doručkovanja, a Priručnik 'Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u vrtićima' odlična je inicijativa sa, kako smo čuli, iznimnim rezultatima
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju