Konfliktni razvodi najveće posljedice ostavljaju na djeci koja se najčešće ne znaju nositi s novonastalom situacijom i krivca za raspad braka svojih roditelja nalaze u sebi osjećajujći se bespomoćnima i zbunjenima. Udruga Hrabri telefon upravo je zbog ovakvih slučajeva oformila pilot program, ciklus radionica za pomoć djeci kod razvoda

Konfliktan razvod jedan je od najtežih oblika ovoga samog po sebi stresnog razdoblja kojeg su djeca najčešće žrtve. Razdoblje razdvajanja roditelja koji se nakon razvoda ne mogu dogovoriti oko ključnih elemenata vezanih uz djecu kao što su posjete i praznici ostavlja traumatične posljedice na djeci kojoj je potrebna psihološka pomoć.

>>4 rečenice koje ne biste smjeli reći svome djetetu

Udruga Hrabri telefon upravo je zbog ovakvih slučajeva oformila pilot program, ciklus radionica za pomoć djeci kod razvoda. Na njihovu telefonsku liniju savjetovanja često su ih zvala zbunjena i bespomoćna djeca kojoj sada udruga može ponuditi adekvatniju pomoć.

Udruga Hrabri telefon oformila je radionice za pomoć djeci koja su najčešće žrtve konfliktnih razvoda roditelja

>>10 glavnih krivaca za raspad brakova

Vesna Katalinić, voditeljica radionice ističe kako su radionice osmišljene u ciklusu od deset programa, a baziraju se na osvještavanju emocija koje djeca osjećaju tijekom razvoda.

Roditelji nisu svjesni da djeca njihove svađe čuju zbog čega se često osjećaju krivcima razvoda. Manjak razgovora s djecom najčešća je greška roditelja koji u namjeri da djecu zaštite propuštaju reći važne stvari. Bez obzira na dob djeteta s njim treba popričati o novonastaloj situaciji, kažu stručnjaci.

Psiholozi se slažu i savjetuju roditeljima kako dijete treba biti u fokusu te svakako treba zadržati njegovu kolotečinu, učiniti da se što manje stvari u životu promijeni nakon razvoda. U suprotnom djeca skreću pažnju na sebe drugim metodama.

Niz je emocija i situacija s kojima se dijete mora nositi tijekom razvoda, stoga su ove radionice hvale vrijedne jer roditelji ne znaju i ne mogu uvijek sami sve iskomonucirati s djetetom, stoga je stručna pomoć i više nego dobrodošla.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju