Britanci su izumili žvakaću gumu koja se ne lijepi te se u roku od 24 sata raspada, a s odjeće je možete skinuti uz pomoć vode i sapuna

Britanska vlada godišnje potroši 150 milijuna funti na kemikalije kojima se s ulica odstranjuju ostaci žvakaćih guma. Žvakaće gume Rev7 imaju isti okus i teksturu kao i one obične, no one se za razliku od ostalih mogu bez problema ukloniti s odjeće običnom vodom i sapunom.

 

Također, ispiranjem u kanalizaciju rastvaraju se u minerale i biorazgradive proizvode. Nove žvakaće gume su dizajnirane na Sveučilištu u Bristolu i imaju okus peperminta kao i posebne polimere zbog kojih se ne lijepe.

Trenutno ih Britanija izvozi u SAD, a uskoro bi se trebale pojaviti i u njihovim trgovinama.

'Materijal koji smo razvili može se koristiti i u druge svrhe kao što je zaštita protiv grafita i bakterija. No, nama su trenutno žvakaće gume golemi problem pa smo se bazirali na njih', izjavio je profesor Terry Cosgrove.

Britanije će SAD-u prodati 300 tisuća tona žvakaćih, a pretpostavlja se da godišnje u okolišu završi 120 tisuća tona.
U borbi protiv žvakanja najdalje je otišao Singapur gdje su žvakaće potpuno zabranjene. Ukoliko vas uhvate da ih koristite prijeti vam godinu dana zatvora ili 10 tisuća dolara kazne.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju