Izbirljivost djeteta za vrijeme objeda zna frustrirati mnoge majke. Djetetova usredotočenost samo na određene namirnice, koje nisu nužno zdrave, moglo bi imati svoje uzroke još u razdoblju trudnoće

Desetljeće posvećeno istraživanju sklonosti djeteta u njegovim prvim tjednima i mjesecima života prema određenoj hrani rezultiralo je podatkom koji govori kako je ono prvenstveno određeno prehrambenim navikama majke u vrijeme trudnoće.

Tada je maternica djelomično propusna i ono što majka unosi u tijelo u određenoj mjeri ulazi u fetus u vrijeme formiranja mozga što ostavlja dugotrajnije posljedice.

Raznovrsna hrana tijekom trudnoće povećava šansu za neizbirljivim prehrambenim navikama djeteta

Jedan od eksperimenata proveden na sveučilištu 'Bourgogne' u Dijonu posvećeno prepoznavanju mirisa hrane uključivao je trudnice koje su u posljednjim danima trudnoće u svoj dnevni meni uključivale kekse s anisom i one koje ga nisu mijenjale.
Nekoliko tjedana nakon rođenja beba ispitanih mama, ispred njihovih nosića pušten je miris anisa.

>> 7 koraka za odvikavanje od pelena

>> 10 pravila za prvi posjet stomatologu

Ona djeca čije su majke jele kekse s tim začinom okrenula su se za mirisom i blago nasmijala. Premda ovaj pokus nije direktno povezan sa sklonošću okusu, s obzirom na usku povezanost okusa i mirisa daje naslutiti i sklonost prema prepoznatoj namirnici.

Drugo je istraživanje potvrdilo da bebe čije su majke u trudnoći jele mrkvu i češnjak imaju pozitivnu reakciju upravo na tu hranu.
No, prepoznavanje poznate namirnice nema uvijek pozitivni rezultat po zdravlje djeteta. Trudnice koje se nisu htjele odreći alkohola i cigarete svojem su djetetu u nasljeđe ostavile prepoznavanje tih supstanci što je bilo vidljivo iz oblizivanja usnica na poznati miris.
 

Osim što je raznovrsnost hrane bitna za vrijeme trudnoće pokazalo se da upoznavanje beba u prvim mjesecima života sa što različitijim namirnicama ostavlja dugotrajnije tragove, odnosno bitno utječe na prehrambene navike i na sljedećih nekoliko desetljeća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju