Komocija ili užurbanost često pobjeđuju kada je pranje odjeće u pitanju. Jedno pranje svilene košulje s pamučnom odjećom zajedno u perilici neće nitko primijetiti. Ali nakon nekoliko puta, košulja će zasigurno osjetiti posljedice

Iako nam se ne da uvijek osjetljivu odjeću prati na ruke ili odvojeno u perilici, ovisno o materijalu, boji i slično, pravilnim održavanjem uštedjet ćete novac i održati je novom duže vremena. Korisne navike dugoročno će se isplatiti.

Izaberite prikladan program pranja
Iako mi ne primjećujemo razliku kod rada perilice pri određenim programima, odjeća ga itekako osjeti. Svaki program ima svoju temperaturu, trajanje i jačinu centrifugiranja. Osjetljivija odjeća prolazi nježniji tretman od obične pamučne, što puno znači ako želimo da duže ostane očuvana.

Ne ostavljajte mokro rublje u perilici
Mokra odjeća u perilici stvara idealne uvjete za bakterije i plijesan. A to ćete osjetiti tek kada se ponovno namoči. Ako ručnik ima neugodan miris nakon što se obrišete njime poslije tuširanja, krivca potražite u bakterijama koje su se nastanile za vrijeme stajanja u perilici.

Posušite perilicu nakon pranja
Nakon svakog pranja, ostavite vrata perilice otvorena kako bi se isušila vlaga preostala nakon pranja.

Mrlje tretirajte odmah
Mrlje na odjeći najlakše ćete odstraniti ako odmah na njih nanesete sredstvo za čišćenje. Čak i ako ih ne operete odmah, važno je da sredstvo djeluje na svježu mrlju jer su veće šanse da se ona u potpunosti odstrani.

Odvajajte tamnu i svijetlu odjeću
Tamnu i svijetlu odjeću razvrstajte i perite odvojeno ne samo kako bi spriječili preuzimanje boje, nego uporabom posebnog sredstva za tamno rublje i izbjeljivača za bijelo produžit ćete vijek njegovog trajanja. Također, izvrnite odjeću prije pranja kako bi spriječili da odjeća izblijedi tokom sušenja.

>> Osim krpica iz trgovine donosite i fekalije

>> Riješite se neugodnih mrlja s odjeće

Ne pretrpavajte perilicu
Kako bi odjeća bila što bolje oprana, treba joj prostora da bi voda i sredstvo za pranje dospjeli na njezinu cijelu površinu. Za najučinkovitije pranje najbolje je da odjeća zauzima dvije trećine perilice. Na taj način i čuvate odjeću od prevelikog trenja, a i perilicu od preopterećenosti i kvarova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju