Prerano odrasle djevojčice koje našminkane i sa cipelama na potpeticu prebrzo ulaze u svijet odraslih, sve su češće i u Hrvatskoj. No, koliko god teško bilo, roditelji moraju odlučno spriječiti seksualizaciju djece

U jednoj zagrebačkoj trgovini mogu se kupiti štikle broj 24, odnosno veličina koja odgovara stopalu četverogodišnje djevojčice.

Među ponudom dječjih igračka najpopularnije su one koje izgledaju kao kopije glumica iz holivudskih filmova – punih usana, malih nosova, uskog struka i bujnih grudi.
Kroz taj oblik eksploatacije seksualnosti djeci se sugerira da što prije odrastu.

'Nisam ni znala da postoje tako malene cipele s potpeticom. Mislim da bi se one dopale mojoj kćeri Evi, ali joj to ne bih kupila. Vjerujem da će puno ranije od mene pomisliti na šminku i seksi haljinice koje nisu primjerene njezinoj dobi,a li nadam se da ću tada imati autoritet kod nje i da će me poslušati kada ću reći kako je to prerano' prokomentirala je spisateljica Uršula Tolj.

'Ima puno djevojčica koje se sa 14 i 15 godina ponašaju kao da su žene, što nije dobro za njihove sazrijevanje i emocionalno zdravlje' otkriva seksologinja Nataša Bartolin Belić.

Djevojčice u osnovnu školu nerijetko dolaze našminkane, i to u cipelama s potpeticom. Dvanaestogodišnjakinje drže dijete, dvije godina starije djevojčice znaju što je anoreksija i bulimija, dok su plastične operacije sve učestalija želja za navršavanje punoljetnosti.

Dok su djeca izložena opasnoj seksualizaciji svog djetinjstva, seksualni odgoj u školama gotovo i ne postoji.

'Na internetu i u ostalim medijima serviraju se žene koje su mlade, lijepe i uspješne. I to je jedan od motiva zašto djevojčice žele što prije odrasti' dodaje seksologinja Bartolin Belić.

Stručnjaci tvrde da su za iskrvljenu sliku stvarnosti odgovorni odrasli koji su dopustili da djeca postanu seksualni objekti.

Modna agentica Sanja Bjedov kao i glumica Mia Begović podijelile su svoja iskustva s odrastanjem djevojčice u mlade djevojke kakve su danas njihove kćeri.

>> Uznemirujući trend 'djevojčica žena' u porastu

Unatoč modi, trendovima i sadržajima kojim mediji maloljetnice svakodnevno obasipaju, najveća odgovornost ipak leži na roditeljima. Koliko god to teško bilo, moraju spriječiti prerano odrastanje svojih djevojčica.

Više u In Magazinu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju