Svake godine na datum 14. veljače slavimo Valentinovo. To je dan kada izražavamo ljubav voljenoj osobi, no znate li tko je Kupid, što se događa pogodi li vas njegova strelica i zašto uopće slavimo Valentinovo?

Simbol Valentinova je rimski bog Kupid prikazan sa lukom i strijelom. Smatra se da se onaj koga on pogodi sa strijelom odmah zaljubi. Taj polupraznik dobio je ime po  anokršćanskom svecu Valentinu koji je živio u 3. stoljeću poslije Krista.

>> Jednim klikom do lijepih iznenađenja za Valentinovo

>> 1000 ruža za jednu spektakularnu haljinu

>> Najbolji i najgori pokloni za Valentinovo

Tradicija slavljenja Valentinova
Tradicija slavljenja Valentinova vjerojatno je jedna od najdužih u povijesti kršćanstva. Prve čestitke za Valentinovo datiraju iz Engleske i Škotske, u ranom srednjem vijeku, kada je postojao običaj da se na pragu svoje odabranice ostavi ljubavna poruka ili čestitka ukrašena čipkom, ukrasnom vrpcom ili nekim drugim materijalom. U nekim zemljama je postojao običaj da se djevojci dade odjeća, a ako ona tu odjeću zadrži, to bi bio znak da pristaje na udaju.

Postoji više verzija o nastanku ove legende. Službena katolička crkva drži do toga da je sveti Valentin bio svećenik iscjelitelj (ime Valens na latinskom znači krepak, zdrav) zaštitnik zdravlja, te kako se prije društveni život dosta ravnao po crkvenom kalendaru. Vjenčanja su se održavala upravo negdje oko mjeseca veljače kada je on pogubljen, kako bi se navijestilo proljeće i izbjeglo previše gužve za vrijeme Božića i Uskrsa. Otuda njegova povezanost sa brakom.

Mnoge tzv. Paganske religije kao što su rimska i grčka uzimale su upravo mjesec veljaču kako bi slavile božanstva povezana sa brakom i ljubavi, pa se pretpostavlja da je taj običaj možda preuzet od drevnih religija. Koliko je to sve istina ne možemo uistinu znati.

Sveti Valentin – zaštitnik Valentinova
Međutim, najpopularnija priča je ona u kojoj se Sveti Valentin navodi kao svećenik koji je tajno vjenčavao rimske vojnike i njihove odabrane družice. U to vrijeme rimski car Klaudije donio je naredbu prema kojoj se nijedan rimski vojnik ne bi smio vjenčati, jer bi to ometalo njegovu pažnju na bojištu. Svi su morali poštivati tu odluku, uključujući i svećenstvo. Svećenik Valentin oglušio se o tu zapovjed te počeo potajno vjenčavati mlade parove riskirajući tako da završi u zatvoru i da bude pogubljen, što se na kraju i dogodilo 14. veljače uvečer, dan prije rimskog blagdana Luperkalija, Valentinu je odrubljena glava. Nedugo zatim u narodu je proglašen svecem, a kasnije kada se kršćanstvo učvrstilo i kada su prestali progoni, svećenstvo je odlučilo da se taj datum slavi kao dan svetog Valentina.

Dan zaljubljenih danas
Bilo kako bilo, dan Svetog Valentina je danas uvelike poznat po cijelom svijetu kao dan zaljubljenih. Vjerojatno ne možete zamisliti situaciju da ste u vezi, a da na taj dan voljenoj osobi ne kupite barem neki skroman poklončić ili organizirate zajednički odlazak u kino, prirodu, a možda i tečaj Mjesečeve vode (njegovanje ženske energije) u Parku Božanske Energije. I zato, u akciju...

Autor: Goran Mizdrak

Još zanimljivih tekstova pročitajte u Divine Energy Parku.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju