Maske su još jednom okupirale cijelu Hrvatsku, a fešte, zabave, ludorije i dobar provod već su u punom jeku. Ako još niste, odaberite svoju masku i jednu od maskiranih lokacija koje garantiraju ukusne krafne ili pokladnice i dobru zabavu

Najpopularniji riječki karneval 28. put je odabrao svoju kraljicu koja će uz popularnog Meštra vladati gradom te se brinuti da zabava potraje sve do posljednjeg dana.

Dana 6. ožujka centrom će okićenog grada prodefilirati maskirane grupe iz cijele Hrvatske, ali i svijeta što je događaj koji se ne propušta.

Slična priča će se do 8. ožujka odvijati i u Samoboru koji svojom tradicijom starom 185 godina privlači ljude iz cijele Hrvatske i tjera ih na ples, slasne krafne i dobru zabavu.

I 101. Turopoljski fašnik garantira dobar provod. Ključevi grada Velike Gorice bit će predani maškarama od 5. veljače, a zabava se nastavlja sve do 14. veljače.

Veseloj maskiranoj priči pridružio se i Zagreb. Zagrebački karneval održava se od 24. veljače do 8. ožujka, a u glavni grad vratit će običaje maskiranja i karnevalskog veselja.

Bogati zabavni sadržaj održava se na istočnom parkiralištu preko puta Bundeka i Hipodroma, novozagrebačkom parkiralištu gdje će niknuti veliki karnevalski dvorac u kojemu i oko kojega će se održavati cjelodnevni programi za velike i male.

Maskirane posjetitelje će zabavljati brojne estradne zvijezde  Severina, Maja Šuput, Jole i Crvena jabuka. Više o sadržaju i rasporedu potražite na službenoj stranici zagrebačkog karnevala.

>> Pridružite se maskiranim povorkama!

Želite li i u vaš dom unjeti dašak veselja i ludorija pod maskama, sami napravite meke i tople krafne za pravi karnevalski užitak.

Što vam je potrebno?

Kvasac:
1 kocka svježeg kvasca
žlica šećera
žlica brašna
1 dcl mlijeka

Tijesto:
40 dkg brašna za dizana tijesta
sol
1 dcl mlijeka
5 dkg maslaca
5 dkg šećera
3 žumanjka
2 žlice ruma
marmelada za punjenje
štaub za posipanje

1. Stavtii kvasac da se diže
2. Rastopiti maslac
3. Brašno ugrijati (ili jednu minutu u mikrovalnoj ili kratko u pećnici) i posoliti, u njega staviti rastopljeni maslac, žumanjak, šećer, mlijeko, rum i dignuti kvasac
4. Tuči mikserom (s onim spiralnim žlicama za tijesto) tako dugo dok se ne odvaja od žlice ( 10 do 15 min)
5. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok ne poveća volumen skoro za duplo
6. Dignuto tijesto staviti na pobrašnjenu površinu, razvaljati i rezati krugove čašom
(Izađe oko 40 kom što je jednako 20 pokladnica)
7. Na sredinu kruga staviti žličicu marmelade i pokriti drugim krugom tako da pobrašnjena strana dođe gore
8. Prstom okolo malo utisnuti i rezati krafne drugom čašom s nešto manjim promjerom
9. Složiti ih na brašnom posutu krpu, pokriti i pustiti da se dižu na toplom
10. Peći u puno ulja (ako je prevruće, pocrne, ako je mlako, popiju previše ulja)
11. Pečene krafne ocijediti (na salveti) i posipati štaubom ili vanil šećerom 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju