Nema sumnje, sljedećih devet mjeseci cijeli se svijet (a i svi planeti) okreće oko vas i vaše još nerođene bebice. No čuvajte se, ovih se dana i muškarci bore za vaš trudnički tron – i oni proživljavaju vlastitu, fantomsku trudnoću

Nikada nećete zaboraviti bujicu emocija koja vas je preplavila kada ste saznali da ste trudni. Nije ni čudo da tih prvih dana niste obraćali previše pozornosti na svojega partnera. Blago rečeno.

No jeste li primijetili da je nekako drukčiji u zadnje vrijeme? Jede li sladoled i brokule za desert? Izgleda li njegov pivski trbuščić odjednom veće?

Možda će vam to zvučati nepojmljivo, no sasvim je moguće da on proživljava lažnu (pseudo) trudnoću. Štoviše, jedan od četiri buduća oca iskusit će neke simptome lažne trudnoće, tvrdi doktor Arthur Brennan otkako je na londonskom sveučilištu St. George proveo istraživanje u kojem su sudjelovala 282 muškarca.

Ta je pojava poznata i kao Couvade sindrom, a sa sobom nosi sve ljepote trudnoće: mučninu, bolove u leđima, debljanje, natečen trbuh, pa čak i 'trudove'.

Iako u medicinskim krugovima pseudo ili fantomska trudnoća još uvijek nije prepoznata kao bolest, liječnici i istraživači itekako je drže na oku. Brojke 'trudnih' muškaraca teško je točno odrediti: procjenjuje se da između 11 i 80 posto muškaraca umisli trudnoću.

Televizijski producent Ravi Vadgama (34) iz Londona na vlastitoj je koži iskusio simptome trudnoće dok je njegova žena nosila prvo dijete, Islu (19 mj.).
'Osjećao sam jake bolove u leđima, pojavili su se u Emminu drugom trimestru i trajali su sve dok se Isla nije rodila', povjerio nam je. 'Kad je Isla došla na svijet, više nisam imao vremena brinuti ni za što drugo osim za svoju ženu i kćer.'

Bolovi u leđima nisu jedini simptom trudnoće kod muškaraca.
Jedan od sudionika istraživanja dr. Brennana opisivao je vlastite trudničke želje – svih devet mjeseci imao je nezaustavljivu potrebu jesti pileće batke. Neki su ispitanici izjavili da im je bilo znatno teže prebroditi svoju lažnu trudnoću, čak teže nego pravu trudnoću svojih partnerica.

'Kad je počeo porođaj, imao sam osjećaj da mene više boli nego nju. Njezini su trudovi bili jaki, ali moji bolovi u trbuhu bili su neizdrživi', izjavio je jedan ispitanik.

Neobična povezanost
Ako je vaš partner bio uz vas kada ste odlučili napraviti test na trudnoću, ako je išao s vama na prvi ultrazvuk, vjerojatno je podložniji ovom stanju. Prema jednoj teoriji istraživača, fantomska se trudnoća događa muškarcima koji su izuzetno povezani sa svojom trudnom partnericom. Neki muškarci iskuse Couvade sindrom jer su fascinirani samom trudnoćom, a neki pak jednostavno žele postati dio tog čudesnog procesa. Psiholozi kažu da je lažna trudnoća isključivo psihološki fenomen, a neki od njih tvrde da su mučnina i vrtoglavica simptom anksioznosti muškarca, a ne lažne trudnoće.
Teorije su brojne, a jedna od neobičnijih Couvade sindrom temelji na ljubomori koju muškarci osjećaju prema trudnoj ženi. Drugi će pak reći da se na taj način muškarci pripremaju za očinstvo. Bilo kako bilo, lažna trudnoća itekako je stvarna.

Nedostatak suosjećanja
Samo nevjerojatno snažna žena može u sebi pronaći zrno suosjećanja prema partneru koji je umislio trudnoću. 'Iako je Ravi čitavo vrijeme bio vrlo obziran prema meni, smilovala sam mu se tek kad sam konačno shvatila da on zaista trpi', priznala je Emma Kell (35), Ravijeva supruga. 'Pomislila sam da su ti moji trudnički hormoni možda toliko snažni da su nekako postali zarazni. Ili se to možda dogodilo zbog mog spavanja – kroz cijelu sam trudnoću u krevetu ležala dijagonalno, okružena velikim jastucima. On je jadničak bio izguran na četvrtinu kreveta, možda su ga zato boljela leđa.'
 

Na sreću, Ravijeva trudnoća nije trajno naštetila njihovu odnosu, iako priznaju da je bilo mnogo izazova. 'Katkad se činilo da se stalno borimo za pažnju – i njezin trudnički jastuk', kroz smijeh dodaje Ravi. 'Svojski sam se trudio biti tu za Emmu, ali kao da smo zamijenili uloge kada su mene počela boljeti leđa. Sve bih bio dao i napravio samo da mogu ostati u krevetu.'

Što možete učiniti?
Ako se bojite da ćete s partnerom započeti nezdravo natjecanje u igri zvanoj 'tko se od nas osjeća gore', ne brinite se. Psiholozi nas tješe: sindrom obično slabi kako trudnoća odmiče jer muškarci s vremenom postaju sve sigurniji i sve manje anksiozni. Simptomi najčešće slabe nakon prvog ultrazvuka – tada im vaša trudnoća postaje stvarna pa im više ne treba njihova umišljena.

Iako vas možda ljuti to što vam partner želi ukrasti svu pažnju koja vam pripada, budite blagi prema njemu. Saslušajte ga i ohrabrite, potaknite ga da posjeti liječnika opće prakse ili da istraži Couvade sindrom na internetu ako mu je neugodno. Budite mu podrška.

>> 10 briga koje ima svaka trudnica

>> 25 stvari koje moarte napraviti prije nego li rodite

Ne smijete se pretvarati da se to ne događa. Kao muškarac koji je prošao to iskustvo, Ravi poručuje: 'Couvade sindrom može izgledati smiješno i čudno, ali on je stvaran i nemojte ga ignorirati. Muškarci, nemojte se sramiti posjetiti liječnika, a ako vas bole leđa poput mene – uložite u vlastiti trudnički jastuk!'

Pet znakova Couvade sindroma kod muškaraca
• Sve se češće zaustavlja u vožnji i parkira auto kraj ceste jer ne može dočekati prvi wc.
• Tijekom vašeg prvog tromjesečja odlazi na bolovanje jer misli da ima gripu, ali stalno osjeća mučninu.
• On zna sve o slavnim trudnicama, ne samo u kojem su mjesecu trudnoće – on zna u kojem su tjednu trudnoće.
• Kaže da više ne može probaviti porciju ćevapa s lukom, a pivo već tjednima nije ni taknuo.
• Kada dobijete trudove, on zove anesteziologa i prije nego što ste zaustili da želite epiduralnu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju