'Provjereno' vam donosi priču o bebama herojima rođenima prije predviđenog termina. Premda se susreću s većim brojem komplikacija nego u terminu rođena djeca, nedonoščad im se odupire snagom pravih malih boraca

Kada smo upoznali Gabrijela, imao je 9 dana i samo 1700 grama. Na svijet je trebao doći 17. studenog, ali Gabrijel je požurio i na svijet stigao 7 tjedana prerano. Hranio se na sondu jer još nije imao razvijen refleks sisanja, i to 7 mililitara mlijeka svaka tri sata.

I Martu smo upoznali kada je napunila 9 dana života. Bila je tek malo veća od štruce kruha. Marta ima sestru blizanku. Rođene su carskim rezom u 36. tjednu trudnoće. Marta je morala biti u inkubatoru jer joj je sestra krala hranu u maminom trbuhu, što je česta pojava kod blizanaca. Seka Marija i mama Tanja nakon desetak dana otišle su kući, a Marta je umjesto u majčinom zagrljaju morala ostati na odjelu neonatologije.

Od toga je prošlo mjesec dana i Marta je napokon stigla kući. A tamo ju je iznenadio pravi odbor za doček. Uz blizanku Mariju, Marta ima čak osmero braće i sestara. Velika obitelj Pucić sada je na okupu, i svi žele pomoći oko najmlađih sestara. Hrane ih, maze i ljube. Male blizanke nisu prve bebe nedonoščad u ovoj obitelji. Tanju i Branka su prije nepune tri godine iznenadile prirodno začete trojke - Katarina, Niko i Marko. A prije mjesec dana - opet prerano - Marija i Marta.

A Gabrijel broji sitno do odlaska kući. Već mjesec dana mama Anica i tata Zoran prijeđu više od 200 kilometara kako bi posjetili svog malog anđela. Iz Rovinja u Rijeku i praznih ruku opet natrag. Ali i tome je došao kraj. Njegovi su nalazi dobri i možda će već sutra napustiti bolnički krevetić.

Djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće su nedonoščad, iako puna trudnoća traje 40 tjedana. I sva ta mala krhka bića su nažalost neurorizična.

Poremećaj koncentracije, vida, smetnje pažnje, poremećaj u ponašanju i epilepsija samo su neka od oštećenja kojima su podložniji, dok se kao najteži ističe celebralna paraliza. Svi ti poremećaji rezultat su oštećenja moždanog tkiva u najranijoj razvojnoj dobi. Ali vježbe i suvremena medicina lakše poremećaje svedu na minimum. Srećom, oštećenja nisu pravilo.

Marti i Gabrijelu će u liječničkim kartonima pisati nedonoščad i to će biti jedina stvar koja će ove obitelji podsjećati na vremena provedena u bolnici - jer njihove bebe su sada dobro. Mala Marta i mali Gabrijel priuštili su roditeljima pravi sretan kraj. Te bebe zaslužile su svoju titulu - one jesu pravi heroji.

Više u Provjerenom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju